z fileta - 500 przepisów (strona:5/34)

Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 219

pomarańczy tarty parmezan - 1łyżka sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek . Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy(...)natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 264

łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy(...)rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec  aby ładnie wierzch się zarumienił

VioletoweKucharzenie
Tilapia pod szynką i mozzarellą 134

samej, do której należą akwariowe pielęgnice i pyszczaki. Jest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie.  Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika na dłużej niż(...)kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać się ok. 30 minut. Składniki (dla 2 osób): 2 świeże filety z tilapii 125 g mozzarelli (1 duża kulka) 2 plastry szynki parmeńskiej sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą  i wyłożyć do żaroodpornego

W SMAK
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 190

ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową

e-PrzepisyKulinarne
Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem 139

oleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut. po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy

Luźna Kuchnia
Zapiekane filety z kurczaka 316

przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz(...)sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego 3 szt., polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane

Kuchnia Beaty
Filety a la matias w śmietanie 173

filetów a la matias (u mnie ważyły 310 gramów) 1 jabłko 1 cebula (jeśli ostra; a jeśli delikatniejsza to można dodać półtorej) 200 g śmietany 18% - małe opakowanie pieprz Filety płuczemy w wodzie trzy-, czterokrotnie, a następnie pozostawiamy namoczone na noc w lodówce pod przykryciem - ja tak właśnie zrobiłam (przykryłam tylko folią aluminiową, żeby lodówka nie "przeszła" zapachem śledzi(...)dnia wyjmujemy z wody, odsączamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki - wielkość wedle uznania, ja wolę małe. Przekładamy do salaterki Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i dokładamy do filetów Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do salaterki Następnie wlewamy opakowanie śmietany i doprawiamy pieprzem Można przełożyć do słoika, żeby wszystkie składniki się przemacerowały. Wkładamy do lodówki. Śledzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar 151

majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 189

przechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety z kurczaka 2 łyżki mango chutney papryka słodka kmin(...)rzymski czosnek curry sól olej  sezam WYKONANIE w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym

Zofiana
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 587

zaspokoić nawet największy głód :)  Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :)  Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka  1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli  2 szklanki płatków kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka(...)około 600-700 ml wody).  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy,  przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną.  Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu  Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, rodzynkami i ananasem 194

Sałatka z kurczakiem, rodzynkami i ananasem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 100 g rodzynek 1/2 ananasa świeżego sól olej do smażenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Filet z kurczaka należy pokroić w drobną kostkę, delikatnie oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso zostawić do ostygnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, a po 3 minutach odcedzić(...)przekroić na pół, usunąć twardą część a następnie miąższ. Zostawić pustą połówkę z ananasa, gdyż w niej podamy sałatkę.  Ananasa świeżego pokroić na małe kawałeczki. Filet z kurczaka wymieszać z rodzynkami, ananasem i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Dodać jogurt naturalny, wszystko wymieszać i przełożyć do przygotowanej pustej połówki z ananasa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 137

Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak(...)odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - domowa wędlina z kurczaka 324

Dziś w poniedziałkowym "ficie" przedstawiamy pomysł na szybką, zdrową, chudą wędlinę do kanapek. Filet(...)kurczaka świetnie sprawdza się w tej roli, wystarczy dodać do niego ulubione zioła i przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia. Domowa wędlina z kurczaka SKŁADNIKI: 1 duży podwójny filet z kurczaka 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz suszona natka pietruszki Przygotowanie: Podwójny filet z kurczaka podzielić na dwie części, umyć i osuszyć. Musztardę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek 221

wstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie(...)Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z zielonymi szparagami 170

SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka  6-8 szparagów zielonych  sól , pieprz szczypta cukru  łyżka oliwy  0,5 szklanki bulionu warzywnego  PRZYGOTOWANIE:  Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy(...)mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów  i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie.  Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania