Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:2 szklanki niebieskiego maku1 i 1/2 szklanka cukru kryształu2 łyżki kakao2 łyżki mielonej kawy4 łyżki maki pszennej10 jaj2 łyżeczka proszku(...)odstawić do wystudzenia.4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Przekładamy przygotowane krążki makowe. Tort można ozdobić własnoręcznie przygotowaną posypką, przepis TUTAJ.Przed podanie tort należy schłodzić
Apetyczna babeczkaWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Naleśniki- Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt. Wykonanie tortu. Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną oleju i położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który(...)wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie
Kulinarny karnet ChristopheraTegoroczne święta obchodzimy dosyć skromnie, bo tylko w gronie najbliższych, jednakże nie obyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny. Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki(...)koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki oraz wierzch. Smacznego
Smaczne ZdroweMiał być zwykły placek , ale padło na tort. Miał być mały a wyszedł dwupiętrowy. Właściwie przez przypadek zrobiłam tort urodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam ! Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki(...)posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą. Ułożyć mały blat biszkoptu przełożyć konfiturą. Posmarować bitą śmietaną. Oprószyć cały tort czekoladą. Ozdobić według własnych upodobań
Magiczne Życie MartyMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)Tortownica : średnica 26 cm Składniki: Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Słodkości i nie tylkoNormal 0 21 Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem... Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu . A druga? Później opowiem. A dlaczego "świąteczny"? Bo efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi). Coś o torcie - pyszny(...)się spodobał, że będę robić go częściej ;) oczywiście za każdym razem można coś zmienić, dodać, odjąć, przyprawić bardziej lub mniej... Za każdym razem możemy otrzymać podobny, ale jednak inny tort-zapiekankę. I za to właśnie lubię zapiekanki :) Czy jest pracochłonny? Niekoniecznie. Najbardziej wymagająca skupienia rzecz to przyklejanie makaronu na dno i boki tortownicy ;) ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się
Kolorowy PrzepisownikŻeby od początku wszystko było jasne tort od podstaw robiła Żona Ma, ja tylko asystowałem w zakupach składników, pieczeniu biszkopta i polewie na górze. Projekt mój, przynajmniej po części..bądź co bądź dostałem tort taki, o jaki prosiłem. Jednym słowem moje smaki. Czego potrzebujemy? Biszkopt -100 gram gorzkiej min 70% kakao -6 jaj -100 gram mąki przesianej TYP405(...)szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z wystudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z pianą z białek, dodajemy stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy, przekładamy ją do formy na tort, wyłożonej pergaminem i pieczemy w 170 stopniach ok 35-40 minut. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko
BaRepasTort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt:- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej(...)samo co wcześniej. 4.Bita śmietana:Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi
Gotuj Z Muzykąkremówki 30% (schłodzonej)250 g serka mascarpone2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g NutelliPolewa:100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%łyżka wódkiok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając(...)przykrywamy górą tortu.Polewa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero Rocher.Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny. Moje posty
Słodka Stronakolejna odsłona bezowego tortu, który ze względu na banalnie prostą recepturę i jakby nie było przepyszny smak, jest częstym bywalcem w naszym domu:) Tort bezowy z bitą śmietaną, brzoskwiniami i świeżą miętą Przygotowanie:bezowa baza i śmietanowa bez zmian - szczegóły w poście O TORCIE BEZOWYM Z MALINAMI
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOstatnio przez zupełny przypadek trafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki(...)ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami. Tort arbuzowy możemy zajadać od razu lub przechować w lodówce na później
Kolizje SmakówCiasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki
SMYKWKUCHNITort ten zrobiłam z okazji urodzin mojego mężusia. Powstał bardzo szybko i bardzo szybko też zniknął :) Ledwo zdążyłam zrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia(...)zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze
Delicious Titbits