włoska - 3159 przepisów (strona:131/211)

17 dań jednogarnkowych! 395

Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona

Moja smaczna kuchnia
Makaron z łososiem i brokułami 158

Nie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny

Pasja Smaku
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 151

cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka

w kuchni i w ogrodzie
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 191

cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali

prawdziwe jedzenie
Ananasowe klopsiki z teriyaki 192

zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut. W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który

Poezja smaku
Karmelowa tarta ze śliwkami 120

herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy  Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej

Słodkości i nie tylko
25 dań z pomidorami! 339

Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami

Moja smaczna kuchnia
15 przepisów na dania z papryką 227

Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 159

większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 329

dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz od Kotanyi , 25 dag kurki 150 ml śmietany 36 % 1 cebula 2 łyzki oleju świeży tymianek Przygotowanie: Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 162

kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 115

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 224

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 256

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 581

wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania