włoska - 3159 przepisów (strona:128/211)

Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 291

sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Jakkolwiek brzmi to dziwnie, to wyczytałam, że widok serów suszących się na dworze w skarpetkach lub rajstopach jest codziennością. Niektórzy porównują halloumi do włoskiej mozzarelli i rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1753

kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku ( z hiszpańskich może być roncal lub machego, dobrze się nada również włoskie pecorino ) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 193

dzisiejszej propozycji. Gdy w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Smakach południowej Italii , natrafiłam na ten przepis, poczułam się zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania makaronu, który według mnie ociera się trochę o (kulinarne) sztuki tajemne. Pomyślałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 279

również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 360

pochodzenie przypisuje się Galicji (region w Hiszpanii) i Portugalii . Do Europy zaś zapewne przywieźli je Arabowie. Na Wikipedii czytamy, że to prawdopodobnie dzięki Maurom tradycja przygotowywania empanadas, oraz ich włoskich kuzynek calzone , przybyła do Europy przez Bliski Wschód aż z Indii, gdzie jada się podobne pierożki samosy. Z kolei Clifford A. Wright odnajduje empanadas w potrawach przygotowywanych na Sycylii (jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 214

pilaki to  barbunya pilaki , gotowany z fasolą barbunya, znaną w Polsce jako fasola żurawinowa lub borlotti . Fasola borlotti, o pięknych różowych, nakrapianych nasionach, jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej i portugalskiej i w rejonie śródziemnomorskim można ją kupić w postaci świeżej.  Ja postawiłam na fasolę białą, szczególnie, że miałam jeszcze w kuchennej szafce fasolę wrzawską , zakupioną na ubiegłorocznych

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 202

resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 226

Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem przepis własny czas przygotowania: 15 min. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 małej cebuli 3-4 suszone pomidory (u mnie włoskiej marki Ponti) 2-3 łyżki płatków migdałowych olej z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego tymianku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wkładam odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 199

Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Weźcie paprykę, fasolę, czosnek, chorizo

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 177

piekarnika. Ważne, aby użyć świeżych jajek i bardzo ostrożnie wbić je do kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno , czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem  (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro , choć

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna Paella valenciana 273

rozprowadzając ryż po patelni. Eksperci robią to czyniąc znak krzyża, co podobno zapewnia, że dodamy właściwą ilość ryżu. Od momentu dodania ryżu, paelli nie wolno mieszać - inaczej niż we włoskim risotto, jednak w paelli nie chodzi nam o uzyskanie kremowej konsystencji, lecz o ryż "al dente". Pod koniec gotowania paelli na dnie patelni powinna wytworzyć się pożądana skorupka z karmelizującego

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 170

Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 166

chodzi mi jednak o sławne narkotyki (ani o danie z ich dodatkiem)... Coca , płaski chlebek z dodatkami pochodzący z Katalonii , nazywana jest "hiszpańską pizzą", jednak mi bardziej przypomina również włoską focaccię . Spód jest nieco grubszy niż w pizzy i mięciutki, co pewnie przypadnie do gustu miłośnikom "pizzy w stylu amerykańskim", ale uwaga - zgodnie z hiszpańską tradycją na cocę nigdy

Chilli Czosnek i Oliwa
Chilli, Czosnek i Oliwa na wakacjach 177

zamiar wycisnąć z tego wyjazdu ile się da! Jesteśmy zapisani na zwiedzanie młynu, w którym produkuje się oliwę oraz na degustację oliwy , a także na lekcję gotowania z włoskim kucharzem! Nie wspominając już o zwiedzaniu perełek architektonicznych - Florencji, Sieny i Pizy oraz niezliczonych maleńkich urokliwych miasteczek, do których mam nadzieję "przypadkiem" dotrzeć. Wszystko będę oczywiście fotografować i notować

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania