Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam
Ratunku obiadmascarpone łączymy z ostudzoną żelatyną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ostudzone ciasto, tworząc kopułę. Dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej jednak ze słodką śmietaną będą się komponowały porzeczki, wiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz. w lodówce, a następnie cieszymy się smakiem pysznego deseru :) Smacznego! PS. Dzisiejszy przepis zapisałam w notatniku
Ratunku obiadczasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu
Ratunku obiadlnianego * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych Sobota i niedziela 8.00 - miksujemy : * 250 ml mleka sojowego (czystego, bez dodatków) * 200 g truskawek lub wiśni, malin, jagód * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 11.30 - miksujemy: * 250 ml soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżkę zarodków lub 2 łyżki otrąb 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego jakiś owoc - 1/2 banana, maliny, truskawki, morele suszone itp. - czasem dorzucam parę żurawin, śliwek suszonych lub suszonych wiśni (nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego istnieje!) I dodatkowo 1 lub 2 z poniższych produktów : zmielone pestki dyni zmielone pestki słonecznika płatki migdałowe zmielone orzechy nerkowca kilka pastylek drożdży piwnych
Zdrowa Kuchnia SowyURODZINY - Świeczki się na torcie mienią obok wiśnie się czerwienią cudnie pachnie czekolada skrzy się w szklankach lemoniada baloniki wiszą w górze klaun oklasków zbiera burzę a to wszystko z tej przyczyny że masz dzisiaj URODZINY ! A tu torcik: Wszystkiego dobrego córeczko
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 szkl. ryżu do sushi 3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mleka dowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki 4-5 łyżek tartych orzechów np BackMit 2 łyżki cukru brązowego cukier biały Ryż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia. Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić. Orzechy połączyć z brązowym cukrem. Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję
kolorowotorcikowołyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy
kolorowotorcikowoUwielbiam letnie owoce: wiśnie, maliny, czereśnie i oczywiście porzeczki. Najbardziej te czerwone, kwaskowate, pachnące latem i wspomnieniami z dzieciństwa. Te prawdziwe, zrywane z krzaka obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory
Pasja Smakuprzykleić do nich duże serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce konfitury z wiśni. Można posypać płatkami migdałów. Małe serduszka również ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam ok.12
Smaczne Zdroweilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć
Smaczne Zdrowejesienny wieczór! Smacznego łakomczuchy! :) Składniki na ciasto: ¾ kostki masła prawdziwego 82% 3 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej 5 jaj szklanka brązowego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki wiśni lub czereśnie wydrylownych pół szklanki rumu Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy. Zabieramy się
Sajkofanka smakuSmacznego:) Możemy zastąpić maliny np. wiśniami i wyjdzie nam coś takiego :) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościchłopakom szybki deser budyniowo-śmietankowy z dodatkiem owoców i tego co znalazłam w szafkach:) Był bardzo smaczny i, jak zwykle, było za mało:):) Składniki: 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny), budyń waniliowy z cukrem, 1/2 l mleka, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 50g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 biszkopty
Z miłości do słodkościwielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem Babka z szafranem Babka kakaowo - cytrynowa Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy
Z miłości do słodkości