utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną. Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy. Wierzch: 6 połówek brzoskwiń z puszki, słoik wypestkowanych wiśni, 2 galaretki cytrynowe. Owoce odsączyć, rozłożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić. Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić
Z miłości do słodkościTo mialo byc leniwe popoludnie. Slonce zagladalo do mieszkania, bylo cieplo i przyjemnie. Az trudno uwierzyc, ze na dworze panuje sroga zima. Gdy szlam rano po
Przysmaki KarolkiDzis obiecany przepis na tort. Jak juz pewnie niektorzy z Was wiedza miesiac maj jest w moim domu wyjatkowy. Swietujemy prawie od samego poczatku az po
Przysmaki KarolkiBy dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten
Przysmaki Karolkigrzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś kolejna moja wariacja na temat dobrze znanego i pysznego tortu szwarwaldzkiego. Tym razem tort w białej otulinie - wygląda delikatnie i lekko , a jednocześnie wpasowuje
Malinowa Kawiarenkaznalazł ... Torciki Walentynkowe ... Mocno czekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki nie są równe , zgrabne i gładkie ... i takie było założenie ... są jak miłość ... słodkie , pełne smaku , natężenia... ale jednocześnie pełne szaleństwa
Malinowa KawiarenkaTaki oto tort na dziś ... urodzinowy prezent ... a skoro prezent w okresie przedświątecznym , to i skojarzenie z gwiazdką :) Sto lat dla Jubilata !!! Polecam
Malinowa Kawiarenkalaskę wanilii - zostawiam zakręcony na kilka tygodni i mam potem aromatyczny cukier waniliowy) szczypta soli 2 płaskie łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny konfitura z wiśni kilka kropli oliwy by natłuścić foremki Mleko sojowe wymieszać z mleczkiem kokosowym tak by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i zagotować. Wcisnąć sok z cytryny. Żelatynę zalać zimną wodą
Buniabaje w kuchniBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami. Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała. I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj owocowo będzie. Zaczynam od kolejnego mojego ulubieńca na liście czyli Black Cherry Black Cherry Zapach opisywany jako słodki o aromacie dojrzałych wiśni. Uwielbiam ten wosk za tak intensywny zapach. Black Cherry czyli wisienka. Wiele bym dała by mieć teraz taka garść czarnych i słodkich owoców czereśni. Tak soczystych czereśni. Drugim zapachem jest Sweet Strawberry Sweet Strawberry czyli
Magiczne Życie MartyCześć! Tak tak... w końcu zgłosiłam się do Bloger Chefa :) Nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, ale warto chyba spróbować, prawda? Tematem tego półfinału była
Pora coś zjeśćWitajcie! Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać! Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsłodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki i owocu Pitahaya. 5. Różowe Frugo. grejpfrut, smak egzotycznego Grosse Lucum z dodatkiem cytryny. A TY KTÓRY WYBIERASZ? SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki