wiśnia - 6835 przepisów (strona:399/456)

ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 187

Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 152

tylko Ty, ja również. Ale coś się dzieje nie tak. Już od samego początku... Podnosisz głowę. Patrzysz na mnie tymi swoimi czarnymi oczami. Zatapiam się w nich niczym wiśnia kandyzowana w roztopionych lodach. Mówisz tak słodko,a słowa lepią się do moich uszu jak oblepiony miodem słoik do rąk. Ale tym razem inaczej podnosisz głowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 420

ciasto z rabarbarem w stylu pleśniaka – do tego delikatna, różowa, malinowa pianka. Typowo wiosenne ciasto. Jeśli rabarbar to nie wasza bajka, doskonale nadadzą się do niego także maliny, wiśnie czy porzeczki. To jeden z tych wypieków, które po prostu trzeba popełnić. Malinowa pianka rządzi. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku

Poezja smaku
Sernik z żurawiną i białą czekoladą 166

wanilii 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 60 g cukru pudru 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej) 3 jajka Dodatkowo: 200 g mrożonych lub świeżych żurawin (ewentualnie wiśnie) Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 145

godziny.  Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Czereśniowe Clafoutis 177

przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina

Blondynka Gotuje
Muffinki z owocami 147

mietankowe muffinki z sezonowymi owocami. Tutaj akurat z jagodami, obsypane płatkami migdałów. Przepis zaczerpnięty z tej strony (w oryginale z wiśniami). Poniżej przedstawiam przepis z moimi drobnymi modyfikacjami. Muffinki z owocami     PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: ok. 20 minut Składniki 3 szkl . mąki   3 / 4 szkl. cukru   3 łyżki śmietany   łyżka ekstraktu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 205

trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na diecie 213

żółtka 0,5 szkl. ksylitolu (może być zwykły cukier) 0,5 szkl. oleju starta skórka z połowy cytryny ekstrakt waniliowy dowolne owoce w ilości wg uznania np. mrożone wiśnie płatki migdałów  Sposób przygotowania W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitol, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. Wlać olej i dokładnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 360

masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło orzechowego z cukrem, oliwą (olejem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Murzynek 6854

szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks mocno bakaliowy 273

śliwkę w czekoladzie. Przepis  już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz.  Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy

Słodkości i nie tylko
Galaretka wiśniowa 125

Część tegorocznych wiśni postanowiłam zamrozić a z reszty zrobiłam przysmak na zimę. Składniki: - 1 litr soku wiśniowego - 1,4 kg cukru Przygotowanie: Sok zagotowujemy z cukrem. Powstałą pianę usuwamy a sok przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy na kilka dni do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Frużelina wiśniowa 225

Frużelina to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Post Frużelina wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sok z aronii 257

Post Sok z aronii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje