również , wygrała Maria Banach. Gdy emocje opadły większość udała się na zorganizowane dla nas konferencje: o współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również wykorzystać naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni, ale niezbyt dużo, gdyż lukier może nie zastygać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli za gęsty dodajemy białko. Przekładamy lukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przykład jednego z naszych ulubionych dań. Oto mój przepis na kurczaka w japońskim sosie teriyaki
W mojej holenderskiej kuchniPo raz pierwszy przygotowałam kisiel ale nie z taki z torebki, lecz własnej produkcji:) Kolor, smak, zapach są nieporównywalnie intensywniejsze i przede wszystkim zdrowy
RAROSSAkruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego
Mania Gotowaniapomarańczowy, woda mineralna Anitpasti, czyli typowe włoskie przekąski, rozpoznajecie? Focaccia, załapałam się na przedostatni kawałek, tak wszystkim smakowała! Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które robiłam w święta, pomiędzy nimi czekoladowa masa z dodatkiem spirytusu
Moja smaczna kuchniakaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda - Sernik czekoladowy Marzena- Sernik miętowy Monika - Sernik z wiśniami Iwonka - Sernik z owocami
Moje domowe kucharzeniepolecenia produkty. W momencie otrzymania paczki na pierwszy ogień poszła Kawa wiśniowa i następnie Kawa marcepanowa . Smak kawy wiśniowej jest po prostu rewelacyjny! Wyraźnie wyczuwalny zapach i smak wiśni sprawia, że ta kawa jest moją faworytką wśród kaw rozpuszczalnych! Spróbujcie koniecznie :) W parze ze śmietanką jest delikatna i pyszna :) PS. (w miłym towarzystwie smakuje jeszcze lepiej!) Kawa marcepanowa
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Czekoladowe mini serniczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .
Marta GotujeOczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej
Mania Gotowaniasuszonej żurawiny · garść rodzynek · garść płatków migdałowych · garść suszonych wiśni · 2 łyżki wiórków kokosowych · 30 g posiekanej czekolady (opcjonalnie) lub 2 łyżki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wymieszać w misce
Mania Gotowaniakitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikom J Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie
Mania Gotowaniadodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu
Mania Gotowaniaraczej krajanka, która jest czymś pomiędzy batonikami musi, a ciastkami owsianymi. Możecie użyć do niej zarówno świeżych owoców, takich jak śliwki, borówki, jagody, jabłka, czy też wiśnie, jak i suszonych. W każdej wersji smakuje doskonale. Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam. Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami
Mania Gotowaniaowsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny 1/4 szklanki rodzynek ¼ szklanki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ostudzone mało mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Mają być nieco
Mania Gotowania