Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się(...)przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na wino się raczej nie nadaje, musiałam więc przerobić je w inny sposób. Czytaj więcej
Wiem co jemzadowolą się serem. Porcja smacznej wędliny to świetny dodatek do serowego talerza. Obok serów i wędlin warto zaprosić gości na porcję pysznych owoców i orzechów. Zawsze mam na talerzu winogrona, melon, suszone owoce, a nawet orzechy. Zapytacie, gdzie chleb? Zamiast chleba polecam słone krakersy i cynamonowe chrupkie pieczywo. Świetnie pasują zarówno do serów jak i wędliny. Talerz z serów(...)obfitą marmurową płytę na moje urodziny. Wśród świątecznego poruszenia nie chce mi się niewiadomo co tworzyć i wydziwiać. Pokaźny deserowy talerz z serów i wędliny, a do tego musujące wino i mała impreza urodzinowa gotowa! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jak przygotować talerz z serów i wędliny appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniawww.naszekrzewy.pl 2 lata temu temu, miałam okazję zasadzić sobie różne sadzonki, w tym WINOROŚL RONDO . w końcu mogę cieszyć się ich owocami :) A tata produkcją wina. Postanowiłam zrobić deserki z nasionami szałwii hiszpańskiej - chia. Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona(...)także bardziej bogate w wapń niż mlek o. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście winogrona Dzień wcześniej jogurt miksujemy z bananem, dosładzamy syropem klonowym i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Tak przygotowany deser rozlewamy do pucharków i wstawiamy na całą noc do lodówki, by nasiona
Bon Appetit MałgorzatySangrię... Ale do rzeczy.... Nie jest to oryginalna receptura ale bardzo podobna do tej, którą kiedyś wykorzystywałam w pracy za barem :) Składniki: 0,7 l różowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy syrop z mango w zalewie(...)składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona. Co kto lubi. Na zdrowie
Jemy Pijemyczerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy(...)składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję.Smacznego
W kuchni Katiepiniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie(...)pistacji (niesolonych) - opcjonalnie ● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół) ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 szczypty soli morskiej ● 3 łyżki oleju z pestek winogron ● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55) ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (jak do gałki muszkatołowej). Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać ale nie jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy(...)górnym ruszcie/półce do podgrzewania lub obok grillowanego dania głównego. Mają one lekko słodki smak i mogą być podawane z gałką lodów waniliowych. Składniki: 2 duże gruszki ½ szklanki białego wina 1 łyżka cukru 1 laska cynamonu (około 2 cm) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla, dokładnie oczyszczamy ruszt i go oliwimy. Gruszki przecinamy wzdłużnie na pół i usuwamy rdzeń
naRuszciePizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać - są pyszne. A to cudo awansowało ostatnio na jeden z moich ulubionych owoców! Fichi d'India z Sycylii(...)jest naszym Dniem Tequili, więc muszę się zbierać... :D Właśnie uświadomiłam sobie, że wszyscy moi współlokatorzy posiadają normalne produkty spożywcze w lodówce, a na mojej półce znajduje się: 1. Wino Montendoli Tradizionale Vermaccia Di San Gimignano (polecam!) 2. Jabłkowy Vinegar. 3. Masło. ........... Jak przystało na kucharkę, czy co?! UDANEJ SOBOTNIEJ NOCY KOCHANI!!! P.S. Chciałabym podziękować mojemu
DominikaDolcizrobione. Na szczęście nie będzie to lista długa przesycona E 300 E 404 oraz trudnymi do wypowiedzienia nazwami chemicznymi, gdyż...soki GRANTE to 100 % owoca. W tym wypadku granatu, winogrona, pigwy! O dobroczynnych właściwościach granatu , wielu z nas zapomina, a warto, naprawdę warto go poznać bliżej, bo może okazac się, że kupując sztuczne suplementy diety, przepłacamy, niszczymy nasz żołądek. Alternatywą(...)witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku. Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano
Z Kuchni Do Kuchniwinoroślami. Jest najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki(...)jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu
Zawsze głodna!Napój karnawałowy alkoholowy wprost z Hiszpanii. Jak byliśmy latem w Hiszpanii często częstowano nas takim rarytasem. Ponieważ mamy karnawał i Tłusty Czwartek a potem ostatki więc
Moje Małe CzarowanieJedynie paczuszka prezentów na mecie była niczego sobie. Byłoby dużo fajniej, gdyby więcej osób zdecydowało się wystartować. A dlaczego frekwencja była taka niska? Gdybym miała obstawiać, powiedziałabym, że to wina kiepskiej reklamy i absolutnego braku informacji - mały druczek na stronie internetowej oraz ulotce, to żadna informacja. Zwłaszcza, jeżeli zawiera jedynie godzinę i miejsce. Tak czy siak po grze miejskiej(...)być gburowaty, a jedzenie brzydko podane – to i tak nie zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet 11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy
Życie zamknięte w smakuzimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały(...)godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół
SzczyptaSmaQświeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny pogląd na wina niemieckie, w szczególności białym badeńskim muszę zwrócić honor - genialny Grauer i Weißer Burgunder, Gewürztraminer czy Sylvaner zachwycają świeżością, kolorem i aromatem. Jedzenie w takich gospodach jest niezwykle smaczne(...)Dodatkowo na smak wpływa wspaniała atmosfera straussów, w których możemy dostać pled, rozłożyć się na trawie lub usiąść na drewnianych ławach i zajadać pyszne potrawy na dworze, popijając znakomitym winem w otoczeniu łagodnych, winnych wzgórz. A my dodatkowo mieliśmy
Kuchnia Prezydentowejkrakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie(...)plastrów szynki parmeńskiej, rukolę, kawałek cytryny Wykonanie : Gruszkę pokroić na około 8 części, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w szynkę (dodając rukolę) Czas wykonania: 5 minut 6. Szaszłyki z winogrona i sera pleśniowego Co potrzebujesz : kawałek sera pleśniowego, winogrona Wykonanie : Ser pokroić na grube kostki, nabijać z winogronem na wykałaczki Czas wykonania: 3-5 minut 7. Mix bakalii
Tradycyjna Kuchnia