arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców. Tym razem przygotowałam sezonową wersję z arbuzem, truskawkami i winem rose. Czy ten różowy kolor nie jest po prostu fantastyczny?! Sangrię bez dodatku kawałków owoców mam zamiar przelać do butelki i zabrać(...)moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego) 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji
Chilli Czosnek i Oliwaczerwona wina francuskie z regionu Beaujolais Beaujolais nouveau (wym. bożole nuwo) – sprzedawane w listopadzie bardzo młode wino, pochodzące ze zbiorów sprzed kilku miesięcy Bourbon – amerykanska whisky z kukurydzy Brandy – koniak pochodzący z innych regionów niż Cognac (Francja) Cabernet – dwie odmiany winogron (savignon i franc) Chardonnay – odmiana białych wingron C.D.N Artykuł Alkoetykieta – cz. I pochodzi z serwisu Kate
Kate's Kitchengrillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem(...)kafejek z widokiem na morze. Jedyne co naprawdę mnie tam zachwyciło to szeroka i piękna plaża, której końca nie było widać! W Nessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta
Cooking Monstertylko noclegownia. I tak Agroturismo Cantagallo to winnica (12 własnych rodzajów win), z gajem oliwnym, restauracją oraz sklepem z lokalnymi produktami. Restauracja okazała się bardzo smaczna, jednak dość droga i stołowaliśmy się tam tylko raz. Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać z bliska dojrzewające winogrona... ... albo wpaść w zadumę w gaju oliwnym ale najbardziej lubiłam chodzić(...)Agroturystyka Cetine Vecchie również miała swoje winnice i gaje oliwne, a także pole słoneczników oraz warzywniak. Mogliśmy, np. kupić od gospodarzy przepyszne, świeżo zebrane z pola pomidory... albo pyszne wino produkowane bez dodatku siarczynów, oliwę oraz ciasteczka cantuccini, których kilka opakowań przywiozłam do Polski jako prezent, a które zostały upieczone dzień przed naszym wyjazdem! Dodam, że gospodynią agroturystyki Cetine
Chilli Czosnek i Oliwanapiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe(...)grzyby shitake pokrojonych w paski * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza: * oleju rzepakowego lub z pestek winogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego
Kuchnia PrezydentowejSKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE
Kuchnia Beatyosoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 comber z królika uduszony z dodatkiem wina i szałwii kilka listków szałwii sałata strzępiasta pomidorki śliwkowe mini ogórek małosolny rzodkiewka 100 ml cydru 3 łyżeczki musztardy cukier brzozowy sok z połowy cytryny fasola czerwona szynka szwarcwaldzka winogrono ciemne bez skóry 40ml oleju rzepakowego Przygotowanie: 1/ Jeszcze ciepły comber ułóż na kawałkach sałaty
Kuchnia PROzdrowotnamoich ulubionych połączeń, nadaje się na śniadanie jak i na kolację do wina. Dla bardziej wybrednych wystarczy zabrać ze sobą dojrzałe awokado, które z chrupiącym pieczywem smakuje rewelacyjnie. Jak już jesteśmy w tym sadzie to warto się rozejrzeć i zerwać kilka gruszek czy winogrono. Przygotowałam też wieczorem kukurydzę, którą ugotowałam z dodatkiem cukru. Przed wyjściem na śniadanie wrzuciłam
SMYKWKUCHNIdelikatna dekoracja stołu. Przykładowo: ulubione podstawki, biała zastawa, złote sztućce, lampka wina, jakieś świece lub lampki i mamy wszystko czego chcemy, tak jak w moim przypadku ! SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. przyprawa do mięs 4 łyżki oregano 3 łyżki olej z pestek winogron 3 łyżki pieprz do oprószenia papryka ostra mielona 2 łyżki METODA: Kurczaka myjemy
Kuchnia Paulettespełni rokoszować się smakami serów: 1. Temperatura sera - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie. 2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce(...)baby garść migdałów łyżka rodzynek kilka sztuk czerwonego winogrona olej z pestek dyni klika plasterków szynki parmeńskiej chleb arabski opcjonalnie Umyć szpinak, rozłożyć liście na talerzu do serwowania. Na wierzchu układać resztę składników. Całość polać olejem z pestek dyni. Podawać z chlebem arabskim z piekarnika. Do tego Wasze ulubione wino i s'il vous plaît :) Przyjemnej podroży
AZgotuj!Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki(...)cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakupach jakie sery są dziś u mnie). ser landle z dodatkiem wina-półtwardy i aromatyczny, camembert- pleśniowy rolada ustrzycka- ser wędzony mozzarella ser Renberler Blue- również pleśniowy Przygotowując deskę musimy pamiętać, że je się oczami, więc sposób w jaki podamy jest nader ważny! Trochę winogron, suszona żurawina, brzoskwinie,śliwki jakiś dip i gotowe. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyczerwonymi Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere oraz Syrah. Obecnie Chile jest dziewiątym producentem wina na świecie i czwartym jego eksporterem (za ponad 1,5 mld USD). Myśląc o Chile nie można zapomnieć również o Chilijskiej dumie - Pisco . Ponad 2800 producentów winorośli w regionach Atacama i Coquimbo produkuje winogrona z których wytwarzany jest destylat zdobywający coraz więcej zwolenników na całym świecie
królestwo garówprywatek i przyjęć dla najbliższych oraz przyjaciół, które przyjdzie nam przygotować. Prezentuję Wam kolejną przekąskę, która idealnie nadaje się jako dodatek między innymi do wszelkiego rodzaju trunków - od wina, po szampana, skończywszy na mocniejszych alkoholach. Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową(...)Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii) 1 roztarty ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku szczypta chili Do podania: czerwone winogrona Wykonanie: Szczypiorek należy drobno posiekać, rozetrzeć ząbek czosnku lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z serkiem, doprawić solą, pieprzem i chili. Wydrążyć środek ogórka, nakładać do środka serek za pomocą rękawa
Garniec Magaliebiała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej - piwo i wino - sery pleśniowe Nerki Mocz odpowiada za wydalanie toksyn drobnocząsteczkowych krążących w organizmie z krwią. Głównym narządem układu moczowego są nerki wytwarzające mocz jako produkt filtracji krwi. Zakażenia bakteryjne(...)cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru
NaKońcuJęzyka