ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, papryki(...)jedynie cieniutka wartswa tłuszczu). Na średnim ogniu szklimy czosnek i cebulę, dodajemy surowe ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy
Symfonia SmakówKochani witam Was w poniedziałkowy poranek. Weekend minął mi w samochodzie ponieważ pojechaliśmy do taty męża. Nie zapomniałam jednak przed wyjazdem rozlać do butelek domowej roboty wino. Ale nie takie zwykłe... wino z ryżu. Wino jest pyszne, ma słomkowy kolor, ale potrafi porządnie uderzyć do głowy. Wino jest tanie w produkcji a także można
Kuchnia w oparachCałe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Paluszki
mojewypiekiinietylkożycie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest przypadkowy. Każdy
Ugotowane pozamiataneradosny dzień, i cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy
Codzienna kuchnia niecodziennadorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody + 4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku z cytryny mąka do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Na samym początku filety z dorsza(...)czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to wsypać surowy ryż. Smażyć około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do ryżu wlać wino. Lekko wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie winę. W międzyczasie domową wegetę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną
Ugotowaćkrem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy(...)kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatityłyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć
Proste Potrawyowocami i czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka
Ala piecze i gotujeDeser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu
Proste Potrawymoja rodzinka woli, na zimno na kanapkę. Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra chili Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem
Bea(u)ty kitchendzisiejszy wieczór i nie tylko proponuję na rozgrzanie aromatyczne winko z pomarańczą. Od jakiegoś czasu nie kupuję już gotowego grzanego wina, a robię takie domowe z ulubionymi przyprawami i cytrusami. Dziś wybrałam wino półwytrawne, które dosłodziłam miodem. Aromat goździków, cynamonu i pomarańczy unosił się w moim domu jeszcze długo po wypiciu trunku. Grzane wino z pomarańczą SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiburaczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami(...)czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie
Domowy Smak JedzeniaOstatnie dwa tygodnie były bardzo pracowite dla mnie, dlatego zaniedbałam bloga. Wracam już jednak do Was z całą masą smacznych propozycji. Jako pierwsze proponuję gruszki obgotowywane w winie, z dodatkiem domowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki :) Poniższy przepis
Codzienna kuchnia niecodzienna