wigilijne - 3472 przepisów (strona:43/232)

Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 110

Wymyśliłam sobie, że w tym roku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad trzy(...)przygotować na drożdżach, kliknijcie w  ten  link jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane.  Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej ma szczególne znaczenie, gdyż możesz przygotować zarówno placuszki, jak i tatar, wcześniej a tuż przed podaniem złożyć danie w jedną całość.  Ok, do dzieła.  Składniki na żytnie bliny

Mango Papaja
Kładzione kluseczki z suszonymi grzybami do wigilijnego barszczu (Gnocchi di funghi secchi) 138

Barszcz wigilijny zazwyczaj podajemy z uszkami, ale może dla odmiany przygotujecie kluseczki z suszonymi grzybami. D elikatne w smaku, aromatyczne o wyjątkowym smaku  podkręcą smak niejednego barszczu.  Możemy podawać je również okraszone rozpuszczonym masełkiem czosnkowym i posypane du ż ą  ilością natki pietruszki. Polecam serdecznie :) **** Oggi voglio condividere con Voi una ricetta per gli gnocchi(...)sposób przygotowujemy resztę  kluseczek.  Kluseczki gotujemy ok. 10 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy np. z wigilijnym barszczem. **** PREPARAZIONE Per preparare i gnocchi iniziate mettendo  i funghi secchi in ammollo in una ciotola con acqua calda per circa 30 minuti. Scolate i funghi e tritateli finemente. In una padella

La grande e la piccola cuoca
Kulebiak z kapustą i grzybami 106

Kulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko(...)góra – dół) i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli wierzch ciasta będzie zbyt mocno się przypiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ MAKOWA GWIAZDA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS

Blog z Apetytem
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 180

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz z suszonych grzybów 128

barszczyk zdecydowanie przenosi mnie myślami do dziecięcych lat, gdy to na stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie

Kuchnia domowa Ani
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 181

Kupno, barszcz ten przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej i wody – bez czosnku, ziół i innych dodatków. Ten sam zakwas raz w roku wykorzystuje się do przygotowania wigilijnego barszczu grzybowego. Danie to jest niezwykle proste, a jednocześnie ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza wywarowi z prawdziwków i wspomnianemu zakwasowi. Barszcz grzybowy jest bardzo aromatyczny i lekko kwaśny. Podaje się(...)dodaniu do barszczu soli. ( TUTAJ przepis na barszcz biały) Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi     Kwaśnica z Dynowa (wigilijna

Trzeci talerz
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 137

Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych

Szalona Kuchnia Eweliny
Kwaśnica z Dynowa – kuchnia podkarpacka 154

Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka Zupa z suszonych grzybów to w wielu podkarpackich domach pierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się(...)kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach w Dynowie i Harcie, ale też chętnie spożywana jest w tym regionie jesienią. Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody 1/2 litra kwasu z kiszonej kapusty

Trzeci talerz
Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto 166

Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Danie jest przepyszne . Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach maku i pomarańczy, niech ten właśnie  aromat wypełni cały dom, upieczone słodkości z pewnością będą smakować nie jednej osobie przy wigilijnym stole. Danie to wymaga odpowiedniej oprawy, warto je   podać prosto na stół  w pięknym naczyniu

Wanilia i Kardamon
Wigilia Świętego Mikołaja 120

Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek(...)się uroczystości kościelne, ale nie tylko. Dni następne Finowie spędzają na różnego rodzaju aktywności sportowej, biegają na nartach, chodzą na długie spacery i konsumują to, co zostało po wieczorze wigilijnym, bo nie sposób zjeść na raz 10 kg szynki – nieprawdaż ?! Nie mniej jednak klimat świąt jest uroczysty i radosny, a śniegu jest o wiele więcej niż u nas, więc Hyvä

Cztery Fajery
Zupa grzybowa 89

warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód... Tryb czytania Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Muszle z makiem 143

Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle

zjem to blog kulinarny
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 182

grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą(...)zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy

Wylizany Rondel