wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek, kapusty z grzybami, grochu to obowiązkowo na wigilijnym stole muszą też być krokiety z kapustą i grzybami. Podane tutaj proporcje na krokiety są duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno
UgotujmyTo.plMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką
UgotujmyTo.plpory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl
Kulinarne przygody GatityZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZATradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała
Świat Ciastaścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta.jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu
upichcicprzyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje.Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów, spotkań wigilijnych i nie tylko.( info ze strony ).( zdjęcia ze strony )W środku panował delikatny półmrok i pobrzmiewywała muzyka …Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki
Ostra na Słodkoroku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami
Kulinarne przygody Gatityroznosiły je ludziom biednym i samotnym, aby ten wieczór był również dla Nich magiczny i wyjątkowy, wypełniony miłością, radością i śpiewem kolęd. Wieczorem kiedy wszyscy zbierali się przy Wigilijnym stole na choince płonęły świeczki, a Tatuś czytał z Biblii o Dzieciątku Jezus. Był to również czas prezentów, na które wszyscy czakali a , które to przynosił Krasnoludek. Po uroczystej wieczerzy
Apetyczna babeczkaśledź po litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam!Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie
Kolizje SmakówLepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i suszonymi grzybami. Zawsze zapas pierożków dostawałam od mamy ale dostałam cały słój suszonych grzybów więc pierożki zrobiłam sama.składniki:ciasto700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa400 ml wrzącej wody4 łyżki margarynyszczypta
Monia miesza i gotujesię u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem
Magiczne Życie MartyNajbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym. Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy
Maminek kulinarnyRybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego
Moniki Smakołykijakie nam są potrzebne.Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko.Smacznego
Basia w kuchni