wigilijne - 3472 przepisów (strona:178/232)

Krokiety z kapustą i grzybami 304

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zakwas na barszcz czerwony 151

już ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym

Czerwień i błękit
Ryba po grecku 176

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki

Zainspirowana w kuchni
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 237

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali

Food Square
Zakwas buraczany 155

Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek.SKŁADNIKI1 kg buraków czerwonych1 litr wody przegotowanej gorącej6

W kuchennym oknie Ewy
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 264

Obok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce

Smaczne Zdrowe
Tradycyjne śledzie w śmietanie 274

potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami

W kuchni Katie
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 152

niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania  kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie,  wystarczająco słodkie.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w śmietanie 571

Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole.  Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami.  W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie.  Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem.  Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem.  Polecam z całego serca.   Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula

Sto kolorów kuchni
Postna kapusta z grzybami 208

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 337

słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makowiec 202

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru).Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Składniki:Ciasto:Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania60ml

Kolizje Smaków
Barszcz na zakwasie 205

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz

Poezja smaku
Moja rybka nie tylko świąteczna 454

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku

NA MOIM TALERZU
Zakwas na barszcz czerwony 564

dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki

Pora coś zjeść