Chciałam życzyć Wszystkim zdrowych, ciepłych i pogodnych świąt oraz oczywiście mnóstwo pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Samych radosnych chwil w Nowym Roku i spełnienia wszystkich noworocznych postanowień. Mam nadzieję, że nadchodzący 2014 rok przyniesie jeszcze więcej wspaniałych inspiracji kulinarnych. Tego Życzę zarówno sobie
Mania Gotowaniadoprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach marynowania w lodówce. Jest rewelacyjna! Polecam na wigilijny stół ;-) Zapraszam na FB! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNIpodlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej
Gotuj z Misiemmojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;). Przepis mojego dziadka - Romusia :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrynaszym wigilijnym stole sernik to jedno z ciast, które muszą się pojawić. Dzisiejsza propozycja zawładnęła sercami moich najbliższych. Ciasto jest bardzo delikatne i zachwyca połączeniem musu i sera.Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryrybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam, ale nie gotuję go zbyt często
Przepisy AleksandryPierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryGrocholi, artykuł o miodzie i świąteczne pomysły. Jak zrobić tanio i szybko bombki (no i super, bo te w sklepach biją rekordy cenowe!), jak ciekawie zapakować prezenty czy przygotować wigilijny stół. Fajnie :)Czy poleciłabym Wam ten magazyn? Nie wiem... Mam mieszane uczucia. Przepisów jest dużo i niektóre może bym mogła wykorzystać, ale bez szału. Za to mnóstwo fajnych kolorowych pomysłów
Kraina Tysiąca SmakówKochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów! Dziękuję, że jesteście :* Źródło: zdjęcia.biz.pl
Kraina Tysiąca Smakówwiedziałam, co to są legnickie bomby? A gdzie tam! Mimo, że spędziłam w tym mieście większość swojego życia... Ten piernikowy przysmak na pewno zagości w tym roku na moim wigilijnym stole!Książka podzielona jest na 16 rozdziałów odpowiadających polskim województwom. W każdym z nich znajdziemy opis tradycji kulinarnych danego regionu oraz charakterystyczne dla niego przepisy. Większość z potraw możemy odtworzyć
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii
Pasja Smakuprzypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych:/w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis
Pasja SmakuZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby
Smaczne ZdroweTradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc
Smaczne ZdrowePrzepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".Składniki na 6-8 porcji:- 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.)- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego- 30g masła- 2 cebule grubo posiekane- 2 ząbki czosnku posiekane- 900g
Smaczne Zdrowe