wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:5/70)

Przepis na śledzie po kaszubsku 140

nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki (porcja dla 4 osób): 500g filety śledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule

Księga-Smaku
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 701

zjeść np. w lutym tatar z łososia albo pieczone jabłka ? Z drugiej jednak strony coraz częściej zapominamy o tradycyjnych polskich potrawach na rzecz modnego sushi czy... homara. Tak to nie jest pomyłka - kilka lat temu na kolację wigilijną podano nam właśnie(...)homara. Boże Narodzenie to świetna okazja, by przypomnieć sobie tradycyjne polskie smaki i z pewnością ta książka bardzo nam w tym pomoże. Książka podzielona jest na trzy działy - "Potrawy wigilijne", "Świąteczny obiad" i "Słodkie wypieki", w których każdy znajdzie coś odpowiedniego i przypomni sobie zapach i smak świąt z dzieciństwa. Utrzymana w świątecznym klimacie, bogato ilustrowana książka to prawdziwa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kompot z suszonych jabłek łąckich 188

którym znów czuję się jak małe dziecko z niecierpliwością wyczekujące pierwszej gwiazdki na niebie i z radością w oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż na Wigilię. Teraz jestem(...)miastem. Nie tylko miastem - cały region Małopolski skrywa wiele cennych skarbów, szczególnie tych, które można wykorzystać w kuchni. Staram się przygotowywać potrawy z produktów regionalnych, sprawdzonych, godnych polecenia. I tak jabłka łąckie pojawiły się w wigilijnym kompocie z suszonych owoców. Przepis znajdziecie tutaj : Zachęcamy Was również do wzięcia udziału w konkursie

W kuchni Katie
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 402

Taki postny jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę(...)przed Wigilią – po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień

To co kocham
Śledzie w majonezie z cebulą 100

Śledzie w majonezie z cebulą i jabłkiem są pyszną przystawką, która sprawdzi się w wielu sytuacjach, niezależnie od okoliczności. Potrawa ta może być smacznym, postnym śniadaniem, jedną z wigilijnych potraw, a także przekąską na sylwestrze czy imieninowej imprezie. Przy przygotowywaniu śledzia pracy jest bardzo niewiele, dużo dłużej należy czekać na efekty. Tą przystawkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, abyśmy mieli

Kuchnia Bazylii
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 139

Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię

Grunt to przepis!
Kapusta z grzybami 112

KAPUSTA Z GRZYBAMI   świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy

Kuchnia Beaty
Barszcz wigilijny 100

fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz gotowano na wywarze warzywnym z dodatkiem mięty i doprawiano przyprawami „zagranicznymi”. Z czasem przyprawy zostały wyparte przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki 1 pietruszkę 1 seler ½ pora(...)najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, wtedy nasiąknie smakiem jabłka i czosnku. W dzień Wigilii podgrzewamy barszcz, usuwamy czosnek i jabłka, podajemy z uszkami bądź białą fasolą.   Post Barszcz wigilijny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 72

wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych

W kuchni Karmel-itki
Karp smażony 129

Smażone dzwonki karpia Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć.   Składniki na 4 porcje: 4 dzwonki karpia sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki

Blog z Apetytem
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1410

Czas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew

Smakowite Dania
Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek 127

Święta tuż tuż, więc i u nas na blogu pojawią się przepisy na potrawy wigilijne. Świąteczny stół obfituje w pyszne smakołyki choć nie zawsze najzdrowsze. Czemu więc tych potraw nie zrobić zdrowszych ale nadal smacznych? To pytanie pozostawimy retorycznym, a Was zapraszamy na nową odsłonę łazanek gdzie zamiast makaronu proponujemy zdrową kaszę gryczaną jednocześnie zachowując

Kuchenne Wariacje
Makiełki 175

Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80

Słodka Strona
Wyniki konkursu "Kuchnia Staropolska" 152

Kuchnia Staropolska" od wydawnictwa Buchmann.  Tym razem poprosiłam Was o odpowiedź na pytanie "Jaka potrawa wigilijna jest z Wami od pokoleń?" Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50! I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta.  Bardzo dziękuję za wszystkie historie, które mi opowiedzieliście(...)wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas! Dziękuję za przepisy i opisy tradycji - dzięki Wam poznałam wigilijne zwyczaje kulinarne panujące w różnych rejonach naszego kraju! Jak zwykle trudno wybrać zwycięzcę - a książka tylko jedna ... Tym razem nagroda wędruje do Pani Tamary i Pana Grzegorza, którzy są małżeństwem

Moje Kuchenne Rewelacje
Wigilijna kapusta z grochem 146

byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa.  Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się

Codziennik Kuchenny