Kutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy. Kutię przygotowujemy na dzień przed Wigilią. Przyznam się, że kutia nie gości u nas w każdą Wigilię. Kiedyś dla całej rodziny przygotowywała kutię bratowa mojej Babci i dzieliła po równo dla wszystkich rodzin(...)znacznie czas przygotowania kutii. Oczywiście można wykorzystać mak z puszki, ale według mnie to będzie profanacja prawdziwej kutii! Co może pojawić się na Wigilijnej kolacji? Zobaczcie przykładowe 12 potraw wigilijnych. Polecam też wykorzystać mak do przygotowania na Wigilię klusek z makiem! Jak przygotować tradycyjną kutię? Składniki: 100 g suchego maku (najlepiej mielonego 200 g ziarna pszenicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym
Mango PapajaSerocku. Organizowane były przez : Prowadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami(...)będę uczestniczył w innych warsztatach organizowanych przez Sklep Bezglutenowy . Po wspólnym posiłku każdy z uczestników otrzymał produkty bezglutenowe oraz książeczkę z przepisami. Przepisy na wigilijne dania z warsztatów oraz wiele innych potraw bezglutenowych można znaleźć na : http://dietabezglutenowa1.blogspot.com/ Dziękuje za zdjęcia i możliwość udziału w warsztatach Wiolecie Zysk - właścicielce Sklepu Bezglutenowego
Parowar Facetaszczędziła miodu ani bakalii, a pszenica zawsze była idealnie ugotowana. Jako, że wspominany już wcześniej Pan Gloger również pochodził z Kresów, pozwolę sobie go zacytować: „Do jakby obrzędowych potraw wigilijnego obiadu zalicza się kucya i kisiel. Gospodynie przyrządzają te potrawy podczas poprzedniej nocy lub rano w dniu Wigilii. Kucyę robią z pęcaku, tj. jęczmienia otłuczonego stęporem w stępie
Kate's KitchenKapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki ) 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną szatkujemy
Mechanik w kuchnichce nam się jeść. Może lepiej sobie tego oszczędzić hmmm? Ale żeby tradycja nie umarła, mamy dla Was tradycyjny świąteczny barszcz na zakwasie. U mnie w domu, tej wigilijnej potrawy nigdy nie jest za dużo! :) Wigilijny barszcz czerwony Składniki: 6 - 7 buraków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki 10 dag grzybów suszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe
Moja Mama Gotujekwaśna od tej babcinej. Kwaśność kapusty można oczywiście dostosować do własnych preferencji, mniej lub bardziej dokładnie ją płucząc. A czy na Waszych wigilijnych stołach gości kapusta z grochem? Jeżeli nie kapusta to jakie inne potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy
Codzienne GotowanieKapusta z suszonami grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych. Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz(...)Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz tutaj . Kapustę przygotowuję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli lubimy zupy owocowe, to na wieczerzę wigilijną proponuję zupę z suszonych owoców.
Proste Potrawyzakończyła się czwarta edycja mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne". Wzięło w niej udział 9 uczestników, którzy zgłosili 16 swoich propozycji. Jeden z wpisów nie spełniał warunków akcji, więc poniżej publikuję 15 zaakceptowanych przepisów. Znajdziecie w nich propozycje na wigilijne zupy, wszelkiego rodzaju śledzie z dodatkami oraz potrawy z kapustą i grzybami w rolach głównych. Na dole umieściłam(...)zaliczyłam, ale mam dylemat co do tego, czy ktoś rzeczywiście robi kopytka i bigos na Wigilię. Rozumiem kapustę z grzybami (namiastka bigosu) lub kapustę z grochem w czasie kolacji wigilijnej. Jednak bigos zdecydowanie kojarzy mi się z samymi Świętami Bożego Narodzenia. Jednak co region, to inny obyczaj i tradycja, więc zaliczam. Wszystkim dziękuję za udział w akcji i zapraszam
Weekendy w domu i ogrodziedolewać i próbować, aż uzyskamy zadowalający nas smak. Przypominam, że ma być dość kwaśny. Solimy do smaku. I to jest cały proces przygotowania tej prostej, ale jakże pysznej wigilijnej potrawy. Na talerzu skrapiamy barszcz olejem lnianym. Podajemy z ziemniakami z wody lub z pieczywem razowym. Smacznego
Kulinarne przemysleniaJedna z potraw Wigilijnych podawana w moim rodzinnym domu. Drobno posiekana cebula zatopiona w oleju lnianym (z siemienia) doprawiona solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nic dodać nic ująć! Cebula drobno posiekana z olejem lnianym – danie Wigilijne Danie maczane i podawane z pieczywem. Prostota, smak i zdrowie w jednej miseczce. Zapraszam na mój smak dzieciństwa podczas Wigilijnej kolacji. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchnijest dość specyficzny. Ci, którzy tak jak ja, kompot z suszu kojarzą z dzieciństwem, będą zachwyceni Zobacz też: Tradycje wigilijne – opłatek, sianko pod obrusem, miejsce dla wędrowca… Potrawy wigilijne. Karp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka. Przepis na kompot z suszu Drukuj przepis Porcji: ok. 5 l Czas gotowania: 1 dzień Składniki 500 g suszonych owoców (mieszanka jabłka, gruszki, śliwki
Kuchnia BazyliiWśród 12 potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej. Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!