Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 262Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l
Atlas Smaków
Sernik idealny 238Przepis idealny ! ... jak wszystkie z książki Liski :) Sernik wychodzi puszysty, kremowy ... Poezja :) I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny
Atlas Smaków
Śliwki w occie 260Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i
Atlas Smaków
Szarlotka 225Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody
Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 270opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz
Atlas Smaków
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 251Za oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury
Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 215Jesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc
Rozpustne gotowanie
Sałatka po żydowsku. 430Kolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale
Rozpustne gotowanie
Likier kakaowo-wiśniowy. 209Coraz bliżej Święta, dom już wypucowany, czas zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę
Rozpustne gotowanie
Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek. 202Jak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę
Rozpustne gotowanie
Babka górnicza. 194Już jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę
Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 313Nie ma nic lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś
Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska. 215Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na
Rozpustne gotowanie
Karczek pieczony. 256Karczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już
Rozpustne gotowanie
Sernik Agnieszki. 208Każdy ma swój sprawdzony, niezawodny przepis na jakieś popisowe danie. Tym razem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Jest z nami już ładnych parę
Rozpustne gotowanie