Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi
babka w formieRyba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie
Kocham..lubię..gotuję..Witam poświątecznie i od razu nadrabiam zaległości ;) Marlenka to chyba najpopularniejsze ciasto w Czechach, choć wywodzi się z Armenii. Kruche, miodowe, kakaowe blaty
Rozpustne gotowanieOstatnio mało czasu mam na prowadzenie bloga, a w okresie przedświątecznym to całkiem nie miałam czasu nawet nie mam kiedy zrobić porządnych zdjęć.Tak było w
Moje domowe kucharzenieTakie filety śledziowe można po usmażeniu zalać zalewą octową,ja w sumie tak zrobiłam ale zapomniałam o zdjęciu.Mąż zajadał się od razu smażonymi filetami,ale
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.Dodałam cały mak nie mielony więc ciasto trochę chrupie :).Białkowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym a na wierzchu są
Mała w garnku mieszaPrzepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia
R'n'G KitchenNiby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde
Kocham..lubię..gotuję..4 płaty śledzi solonych, marynata : szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 - 7 łyżek
królestwo garówWigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi
KorniszonkiWigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi
Gotujemy i jemyDobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków
Proste-przepisy.plOstatnie chwile przed świętami! Niech zatem będą lekkie, bo już niedługo trzeba będzie spróbować dwunastu wigilijnych potraw, a w kolejne dni zasiadać do świątecznych obiadów. Koktajl
Eat me! Fit me!Kutia to potrawa, która od zawsze zajmuje kluczowe miejsce na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu na wsi. To od niej nawet zaczyna się kolację –
Eat me! Fit me!