Kilka lat temu kupiłam formę do wypieku baranka na stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie
Weekendy w domu i ogrodzieBarszcz czerwony wielkanocny z chrzanem Barszcz ten szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki
Tradycyjna kuchnia inaczejbloga, chociaż będzie musiało grzecznie poczekać w kolejce, bo trochę mi się tych przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę
Ratunku obiadWszystkim czytelnikom chciałabym życzyć zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt Wielkanocnych oraz bogatego zajączka i mokrego dyngusa :) Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado
Zawsze głodna!Zdrowych, wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych
Słodkie okruszkiWesołego Alleluja! Dla tych, którzy nie mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni, smakuje wszystkim! ;-)) SKŁADNIKI: - 700 g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 3 jajka - 2 żółtka - 3/4 opakowania drożdży świeżych - 160 g cukru - 180 g masła - cukier waniliowy - zapach cytrynowy wYKONANIE: - mleko
SMYKWKUCHNIŻyczę Wam, Kochani, aby te święta wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. Basia
Basia w kuchniMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka
Chocolate Muffin BlogPrzykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z np. pszennymi bułeczkami w kształcie wielkanocnych zajączków. Smacznego
Moniki Smakołykirobicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można delektować się, samodzielnie wyhodowanym zakwasem na żurek. To już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję
CookYourselfmoim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze podkradałam trochę ciasta i przygotowywałam mini babeczki do koszyczka :) A potem wylizywałam miski z surowego ciasta, a mama krzyczała, abym tego nie robiła bo będzie mnie brzuch bolał. Nigdy nie bolał ;) Nie rozumiem
W kuchni Katiebyło z najwyższej półki. Jako, że tłuszcz jest przewodnikiem smaku, nie uśmiecha się zapewne nikomu fakt, by niedobre masło (lub w najgorszym przypadku margaryna, fuj), popsuło cały efekt. PASCHA WIELKANOCNA /współpraca z marką Winiary ;/ 500g półtłustego twarogu 150g kwaśnej, gęstej śmietany 150g miękkiego masła dobrej jakości 3 żółtka ugotowane na twardo 120g cukru pudru 2 opakowania cukru
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 1 jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaWszystkim Czytelnikom, tym nowym i obecnym składam najserdeczniejsze wielkanocne życzenia! Przede wszystkim cudownych aromatów i zapachów unoszących się po całym domu i obficie zastawionego stołu
VioletoweKucharzenieWielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda
Słodkie okruszki