Wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy! Pachnącej rzeżuchy, smacznego jajka i pysznej szyneczki. Bogatego zajączka, dużo zdrówka i szczęścia! Mokrego Dyngusa i moc radości:) I przede
Kuchnia Pani WiosnyDrożdżowa babka. Niby taka banalna. Na pierwszy rzut oka, nie widzimy co skrywa w środku. Trochę tak w życiu jest, że za szybko oceniamy, za szybko
Kuchnia Pani WiosnyTo ciacho upiekłam na niedzielę. Jest proste w przygotowaniu i smaczne ale najlepiej smakuje na drugi dzień i jak ma pokojowa temperaturę. Oczywiście przechowywać należy w
Ewa w kuchniKolejny przepis, który przy przenoszeniu z poprzedniego bloga nam się zawieruszył. Muszę wszystko dokładnie posprawdzać z mamą, bo stary blog wkrótce zupełnie zostanie skasowany. Mama
Lili w kuchniMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań
Słodkości i nie tylkoNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama
sierotka maRysia w kuchniJeśli nie macie pomysłu na ciasto na święta to szczerze polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i
sierotka maRysia w kuchniCiasto to od razu polubiłam za genialną masę. Jest ona bardzo prosta a przy tym niezwykle smaczna. Idealnie pasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w
sierotka maRysia w kuchniŚwiąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko
Gospodyni MiejskaDo dłuższego czasu miałam ochotę na pastę jajeczną, ale gdy poszłam do sklepu i czytałam opisy produktów z czego zostały zrobione sklepowe pasty jajeczne zmieniłam zdanie
Magiczny GarnekOd dłuższego czasu nic nie piekłyśmy ze względu na mamy problemy z kolanem. Pocieszaliśmy się ciastami z cukierni, jednak ile można je jeść. Zaproponowałam więc mamie
Lili w kuchniNajlepszy sernik jaki jadłam! Puszysty, kremowy, delikatny i obłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu
Rozpustne gotowanieMęczyłam, męczyłam i wymęczyłam ciocię mojego męża aby zdradziła mi przepis na rewelacyjną sałatkę z żurawiną. Pierwszy raz sałatkę spróbowałam podczas ostatnich świąt Wielkanocnych i nie
paapilotkaaKeksy są różne, bo można dodać do nich różne składniki. A to tradycyjną mieszankę keksową a to inne bakalie. Ja mam dziś keks nietypowy bo bananowy
Ewa w kuchniSałatka dostała nazwę jesiennej, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są dostępne jesienią i zimą. Jest ona też doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonej pieczeni czy
Przepisy Aleksandry