czasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika
To co kochamwyobrażacie sobie Wielkanoc bez chrzanu? Chyba raczej nie, bo chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki
To co kochampięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy! W Wielkanoc witam Was ptasimi gniazdkami z paluszków w czekoladzie i cukierkowymi jajeczkami. Składniki: ? 1 duże opakowanie niesłonych paluszków Junior 250 g ? 2 mleczne czekolady ? cukierki w fornie pisanek Wykonanie: ? Paluszki pokruszyć
To co kochamBiała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku i przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole
To co kochamWielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem
To co kochamroku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła
To co kochamtrzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku
To co kochamroku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem
To co kochamSałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja
To co kochamKruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie
To co kochamWesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka
To co kochamtaki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 por 1 cebula kilka ziaren angielskich kilka ziaren pieprzu
Pani M - kuchnia smakowitaproste rozwiązania. Roladki z szynki i sałatka jarzynowa, idealny duet. A jeszcze prościej będzie na liściach sałaty. Obok przekąsek na ciepło roladki z szynki na zimno będą idealne na Wielkanoc. Jak zrobić roladki z szynki? Imprezowe roladki z szynki Roladki z szynką i sałatką jarzynową to zaraz po roladkach z tortilli najpopularniejsza przekąska imprezowa. Rolowane plasterki szynki to doskonały pomysł
Dieta moja pasjaBabka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy
Przepiski.pl