Następna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: ? 6 jajek ? 2 łyżeczki ostrej
To co kochamKrólowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: ? 250
To co kochamJako dziecko szczerze nienawidziłam tego dania.! W domu rodzinnym Babcia a potem Mama robiły piękne dekoracj e galaretek, takie małe dzieła sztuki. W akademiku koleżanki zachwycały
To co kochamTa pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego
To co kochamW moim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki
To co kochamMoja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą
To co kochamZdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych i wiosny w sercu wszystkim czytelnikom bloga To co kocham życzą Gosia i Sławek. A jako załączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik
To co kochamKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g
To co kochamKto mówi, że sezon na jajka się skończył? Ja mogę je jeść cały rok i w każdej postaci! Składniki: ? 6 jajek ugotowanych ? sól, biały pieprz do
To co kochamMój świat jest bardzo uporządkowany, dlatego uwielbiam jedzenie, które też jest uporządkowane. W sałatce warstwowej nie dość, że widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne
To co kochamWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g mąki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru
To co kochamWeekendowe śniadanie trwa znacznie dłużej niż takie codziennie. Można więc trochę pobawić się jedzeniem i przygotować pyszne zapiekane bułeczki z wędzonym boczkiem, jajkiem i serem żółtym
To co kochamWiosna to dla mnie czas zieleni na dworze i czas jajek w kuchni, a ponieważ uwielbiam jajka w każdej postaci, to bardzo często królują na naszych
To co kochamBardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się w mojej kuchni za sprawą tej oto sałatki. Zrobiłam ją z ryżu brązowego, który jest dość twardy i ma
To co kochamMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że
To co kocham