Wprawdzie mrożony bób jest dostępny przez cały rok, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym
Smakowity Blog KulinarnyDziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:arbuz (około 1 kg)1 słoik suszonych pomidorów1 pęczek rzodkiewekpęczek natki pietruszki1 cebula czerwonaSos:6 łyżek octu balsamicznego2 łyżeczki cukru brązowegosól, pieprzPrzygotowanie:Miąższ arbuza kroimy
Smakowity Blog KulinarnyPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego
Smakowity Blog KulinarnyKiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1 duży batat2 ziemniaki2 czerwone cebule2 białe cebule1 żółta papryka1 czerwona papryka1 główka czosnku1 cukinia1 bakłażan4 łyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C
Smakowity Blog KulinarnyW tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę
Smakowity Blog KulinarnyJesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1,5 kg pomidorówgłówka czosnku2 cebule1 litr bulionu warzywnegooliwasól pieprzZielony makaron:1 duże jajko150 ml mleka100 ml wody mineralnej gazowanej2/3 szklanki mąkiszczypta soligarść posiekanej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:200 g makaronu Maccheroni1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy1/2 szklanki bulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone
Smakowity Blog KulinarnyRatatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:50 g kaszy jaglanejGruszka2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki cukru trzcinowego200 ml mleka roślinnegoPrzygotowanie:Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą. Gotować na mleku, do momentu
CzarnawisienkaSKLADNIKI3 łyżki oliwy z oliwekpapryczka chiliząbek czosnku2 puszki pomidorównać pietruszki2 puszki tuńczyka500 g makaronu typu spaghettiSPOSOB POSTEPOWANIAWlać do garnka oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke
zielonacukinka