Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 230Alice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko
Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 226Fricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem
Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 326Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1
Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 201Cigars Turkish. Druga propozycja arabskiego ciasta, którego większość Arabów nie robi sama, tylko kupuje gotowe to yufka. Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje
Kulinarny karnet Christophera
Fajitas z rybą. 230Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców
Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne śniadanie - awokado z jajkiem. 238Avocado with egg. Przepis na tak podane jajka, znalazłem na blogu Kulinarna fuzja [TUTAJ]. Od razu wiedziałem, że jest to pomysł, który wykorzystam podając na śniadanie
Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2611Sałatka z rzepy "Thurow". Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1
Kulinarny karnet Christophera
Proste i smaczne - makrela z mozzarellą. 211Simple and delicious - mackerel with mozzarella. Składniki. 2 kule mozzarelli 1 makrela wędzona 100g sera twarogowego 2 łyżki jogurtu 1 garść listków bazylii pieprz, sól
Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 182Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej
Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 274Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów
Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 243Jelly vegetables with green sauce. Składniki. 1 kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina
Kulinarny karnet Christophera
Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 223Cheesecake with radish, dill and green....... Składniki. 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik 2 ząbki czosnku 1
Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 391Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka
Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 200Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1
Kulinarny karnet Christophera
Bób zapiekany z winem ...w środku i kieliszku. 237Beans baked with wine. Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera
Kulinarny karnet Christophera