Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi 217Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:·
SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 301Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki
SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 187Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym
SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 208Kolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak
SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 253Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo
SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 202Jesień zagościła na dobre. Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada
SzczyptaSmaQ
Ocet Goji 254Czy jagody goji są w ogóle zdrowe? Przed laty sprawdzał to Simon Parry, dziennikarz "South China Morning", próbując dotrzeć do źródła w Tybecie
SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 245Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie
SzczyptaSmaQ
Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 229Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie
SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 254Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko
SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 231Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego
SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 252Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących
SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 232Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na
SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 227Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:RACUSZKI
SzczyptaSmaQ
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 249Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można
SzczyptaSmaQ