Tak, tak, jesteście w dobrym miejscu, nie pomyliły Wam się adresy ;) Dziś po raz pierwszy od powstania bloga pojawia się na nim coś zupełnie nie związanego
brunetkawkuchniPoczątek roku to inwentaryzacje. Zrobiłam porządek w szafie i w spiżarni. Po wyprzedażach muszę trochę ograniczyć wydatki, aby zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do
greenscarfWszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w
tost z dżememPowrót na uczelnie zbliża się wielkimi krokami. Trzeba w końcu wziąć się w garść i zabrać za naukę. Ilość skumulowanych kolokwiów w ciągu zaledwie dwóch tygodni
Be Fit Be StrongOdpoczęliście w Święta? Teraz pewnie sporo z was myśli już powoli o sylwestrze. Dzisiaj bardzo prosty przepis. Robiliście kiedyś musztardę? Kiedy mówię o domowej musztardzie lub
Polska ZupaPrzepyszny keks! Świąteczny aromat, puszysta konsystencja, pysznie słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników
pyszne zdrowościŚwięta są doskonałą okazją do zrobienia zapasów kandyzowanych skórek pomarańczowych. Zgarniacie z każdego stołu gdzie się znajdziecie skórki po cytrynach, pomarańczach a nawet mandarynkach, umieszczacie w
greenscarfW tym roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą
greenscarfKiedyś, dawno dawno temu, miałam potencjalną teściową, która delikatnie ujmując nie pałała do mnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście
greenscarfZ mojego łóżka mam świetny widok na podwórko i ulice za oknem. Może zapalenie krtani nie byłoby tak bardzo przygnębiające, gdyby jednak ktoś tam na górze
Pland based filleByły już boczniaki po kaszubsku czas na boczniaki w sosie śliwowym, radzę zrobić minimum 24h wcześniej, bo wtedy mają czas na przeniknięcie smaków, a po ludzku
greenscarfJa nie wiem jak to się dzieje, ale przed świętami tak wychodzi, że jedzenie piętrzy się w lodówce, a nie ma co jeść. Słynne „nie
greenscarfZaczynam już za serio gotowanie świątecznie, co prawda dziś tylko testy smakowe, tak żeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana
greenscarfZdecydowanie nie należę do docelowego targetu przepisów Beaty Pawlikowskiej, która wyznaje zasady nie tylko kuchni pięciu przemian, ale rezygnuje również ze wszystkich produktów przetworzonych (o mięsie
Życie zamknięte w smakuKiedy byłam małym dzieckiem nie lubiłam wigilijnego kompotu z suszu. Prawdopodobnie dlatego, że robiony był głównie z suszonych śliwek, z ubogim dodatkiem reszty suszonych owoców. W
Moja Delicja