warstwowa - 2236 przepisów (strona:115/150)

Mrowisko 188

rumiano, wyjmujemy usmażone na ręcznik papierowy. Sos miodowy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników. Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje

Malinowe Pocałunki
Rukola w roli głównej 9854

Minimalistyczna, acz efektowna i bardzo smaczna, warstwowa sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i serem żółtym sprawdzi się na każdym spotkaniu towarzyskim, rodzinnym, wszelakim :) Składniki: rukola pomidory suszone ser żółty oliwa czosnek Wykonanie: Rukolę myjemy, osuszamy i dla wygody jedzenia kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w jakim będziemy podawać sałatkę. Następnie rozdrabniamy czosnek. Możemy użyć

Taste Of My Day
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 518

spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą mozzarelli. Polecam! Scroll down for recipe in English Nadziewana dynia makaronowa (4 porcje) Składniki na pieczoną dynię

karmelowy
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 684

widelcem.  3. Jabłka obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki.  4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez

Apetyczna babeczka
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12517

Siostra Anastazja  ma pyszne ciasta. Są trochę pracochłonne bo kilku warstwowe ale czasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału

Ala piecze i gotuje
Sałatka z matiasów 215

prawda śledzik już był, ale dla mnie mógłby trwać cały okrągły rok :) Dziś pomysł na prostą warstwową sałatkę, która na każdej imprezie robi furorę. Dla fanów śledziowych nowości pozycja obowiązkowa!Składniki:- 800 g matiasów- 5 marchewek- 5 ziemniaków- 4 cebule- majonez- kostka rosołowa (można zastąpić solą)- pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki

Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 173

gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.  3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: tabliczka czekolady  migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy

Apetyczna babeczka
ANDRZEJKOWY ŚLEDZIK 320

jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w  paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Sałatka królewska 20687

kukurydzę odsączyć z zalewy .Pora drobno pokroić, przelać wrzątkiem na sitku i skropić oliwą i octem. Ser i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki sałatki układać warstwowo, na końcu polać majonezem wymieszanym z jogurtem. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia wymieszać i można podawać. Smacznego!!!  Przepis bierze udział w kulinarnych akcjach

Anioły w kuchni
Śledzie pod pierzynką 253

pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem

Anioły w kuchni
Verrines. 142

verinki. Verrines podajemy w małych, przezroczystych szklaneczkach o pojemności 60-100ml.Ja korzystam ze szklaneczek do herbaty, które ( 2 tuziny ) żona kiedyś przywiozła z Turcji. Układamy w nich warstwowo składniki wytrawne ,owocowe, słodkie, słone i kwaśne. Kompozycja smakowa zależy od nas ,ale ważne ,aby warstwy ostre przekładać łagodniejszymi. No i wrażenia estetyczne. Verrines są kolorowe, warstwy różnicujemy kontrastowymi składnikami właśnie

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 338

ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek  i chilli. Polać sałatkę.  Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 146

paprykę słodką. Trzecią część wymieszać z koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą i zapiekać przez 15minut w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowiec 5052

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce

Smakołyki Bereniki
Malinowa pychotka 147

super łasuchem to jeszcze pół szklanki cukru pudru Kilka tabliczek czekolady do starcia Świeża mięta do dekoracji Wykonanie… Ubijamy kremówkę, dodajemy pod koniec serek homogenizowany i cukier puder. Układamy warstwowo biszkopty, masę  śmietankowa i maliny na przemian, na samej górze maliny i ścieramy czekoladę -  zdobimy świeżym listkiem mięty … Deser grzechu wart

Apetyczna babeczka