w marynacie - 1000 przepisów (strona:4/67)

Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 231

ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę

Monia miesza i gotuje
Rydze w octowej marynacie 169

ziarna ziela angielskiego 1. Grzyby obgotować ok. 30 minut,odcedzić.2.  Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.3. Grzyby ułożyć w słoikach, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut. I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę

Apetyczna babeczka
Soczyste mięsko z marynaty 155

robiłam kotlety schabowe z polędwicy wieprzowej postanowiłam wypróbować ten zestaw z wykorzystaniem mięsa wieprzowego..I wiecie co Wam powiem? żałuję , że zrobiłam tak tylko z dwoma plastrami polędwicy..Taka marynata z oliwy i kostki spisała się idealnie ..i jak widać może być także soczyste mięsko nie tylko z piersi, ale także i wieprzowe. polędwica wieprzowa kostka rosołowe Knorr oliwa Bertolli(...)extra vergine Polędwicę pokroić na plastry [ nie za cienkie , ale i nie za grube].Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć płaty i odstawić na godzinę .Następnie smażyć na wolnym ogniu, kilka razy przewracając mięso

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 162

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
1503. Kurczak z pysznej marynaty 183

cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2  części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Łosoś w ostrej marynacie 155

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam. Post Łosoś w ostrej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 185

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam!Marynata do mięsa:- 2 łyżki musztardy francuskiej- 2 łyżki miodu- przyprawa Musztardowa- KOTANYI- 4 gałązki świeżego rozmarynu- sól zmiękczająca do mięsaMięso:- 1,5 kg szynki z tłuszczemMięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 158

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego  - świeże gałązki rozmarynu

SMYKWKUCHNI
Tilapia w marynacie z sosu chili 154

limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas:45 minut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek(...)pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Borowiki z marynacie miodowej 137

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele - każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb.  Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis(...)marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marynata do mięs 133

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 200

błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 288

musztardy2 łyżki mioduszczypta soli2 1/2 szklanki płatków kukurydzianycholiwa (niekoniecznie)Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego  :)Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu

Świat Domowej Kuchni
Udka kurczaka w marynacie ketchupowej 169

drobiu1 łyżka olejuWYKONANIE  Udka płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Układamy w misce wlewamy ketchup, wsypujemy zioła- mieszamy. Zostawiamy na ok 1 godzinę.Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, wlewamy marynatę,  obsmażmy. Zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 30 min. Podajemy z surówką, ziemniakami. Lub tak, jak lubimy.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 222

Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze

Kuchnia Łukasza
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 168

pomidorków koktajlowych2-3 garście rukoliZ filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga

Monia miesza i gotuje
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 202

rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie:Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika

Gorący kąsek
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 233

żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 143

mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż wina..i jak widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka

Moje domowe kucharzenie
1549. Kurczak w czosnkowej marynacie 188

niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i tak też zrobiłam...Ja kurczaka włożyłam do marynaty z przyprawami i odstawiłam do lodówki...na kilka godzin..Pojechaliśmy do kościoła, a potem na cmentarz..w drodze powrotnej zajechaliśmy do rodziców.... tam zjedliśmy obiad...a w domu przecież kurczak się

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w marynacie cytrynowo- jogurtowej 307

Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 ml jogurtu naturalnego - łyżka oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - pieprz cytrynowy - sól - chili do smaku Z w/w składników przygotowujemy marynatę, mięso zalewamy i marynujemy minimum 5 godzin w lodówce. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp 180 stopni przez 30 minut.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej 237

Post Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szynka w marynacie miodowo-musztardowej 186

Kolejna propozycja na wielkanocny obiad, czyli szynka długopieczona w rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka  jest idealna  zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 168

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki drobiowe w herbacianej marynacie 278

szufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka i wrzuciłam wszystko do ActiFry by się upiekło razem ( oczywiście kurczaka wcześniej wsadziłam w marynatę) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 165

Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam  sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki z maggiczną marynatą 115

Jeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza