akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki(...)chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorypozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać
Taste Of My Dayzrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania.Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytrynaskladniki:4 udka kurczaka300g szalotki4 zabki czosnku1 duza cytryna2 lyzki oliwy z oliwek200g pomidorow (moga byc koktajlowe)sol, czarny pieprz swiezo zmielony6 galazek rozmarynuwykonanie:Kurczaka myjemy i oczyszczamy.Szalotke i czosnek obieramy.Cytryne myjemy i kroimy na cwiartki, ktore kroimy na pol. Wyciskamy z nich
Przysmaki Karolkinaczynia 300 g suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego. Tak jak robiłam to w tym przepisie na udka . Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cukinia , kukurydza , kurczak , marynata , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniamJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy
zielonacukinkapieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania. Post Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNiby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymiSkładniki:1 kg pałek z kurczakaszklanka
Z Majeczką w kuchniDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Na pyszne, aromatyczne udka pieczone każdy ma swój sprawdzony sposób. Mój został zamarynowany w nieco orientalny sposób. W towarzystwie marchewki, brukselki i rukoli sprawdza się znakomicie nie tylko w trakcie cukrowego detoksu. Składniki na osiem podudzi: 8 sztuk podudzi z kurczaka 0,5 kilograma brukselki 0,5 kilograma marchewki 2 cebule... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuzielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco więcej mięsa
Kolizje SmakówMiałam mięso drobiowe , takie ścinki z udek...i nie miałam pomysłu co z tego zrobić..ale u Iwonki podpatrzyłam przepis na pieczeń drobiową ...no i tak oto u mnie też była pieczeń..u mnie co prawda bez szynki, pietruszki i inne przyprawy i jak zawsze na oko,ale wyszło pysznie.Pieczeń można podać na ciepło lub na zimno(...)drobiowego 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam] 2 jajka 1 szkl. śmietany 30% ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam] sól, pieprz przyprawa do gyrosa zioła prowansalskie Mięso z kurczak a skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ] , szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie dodać jajka, śmietanę
Moje domowe kucharzenieSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu
Menu ZdrowiaPowiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem
Bernika - moj kulinarny pamietnikgłowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka
Kolorowy PrzepisownikKurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem
Salonik smakówGalaretka z kurczaka, sztandarowa potrawa wszelakich imprez i świąt. Nie ma się zresztą czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek 0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz(...)pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli
Gosia gotuje