udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:2/73)

Zupa z białych warzyw 113

pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany 30% 2 gałązki świeżego koperku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić zupę z białych warzyw? Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szum. Jeśli dodajemy bulion(...)drobno posiekać. Cebulę, czosnek i pora podsmażyć delikatnie na oleju pod koniec, dodać masło. Ugotowane udko wyjąć z wody i wrzucić do niej ziemniaki, a po około 10 minutach od zagotowania, dodać imbir, seler i pietruszkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i porem. Gdy warzywa będą miękkie, płynem z garnka zahartować w miseczce śmietanę i wlać ją do zupy

Kuchcik gotuje
Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach 139

łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu z warzywami Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy(...)kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami

VioletoweKucharzenie
Galareta drobiowa z udek kurczaka. Szybka, smaczna, świąteczna :) 307

udka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz. Gotuję na wolnym ogniu jak rosół do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy udka i warzywa są miękkie, wyjmuje je z wywaru, studzę. Marchew kroję w plastry, mięso z kurczaka obieram ze skóry i kości i dzielę na mniejsze porcje. Na dno miseczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet dla malucha 166

gotować na wolnym ogniu jak rosół(ma tylko pyrkać). Dodać warzywa i przyprawy, przypieczoną cebulę i gotować do miękkości. Wątróbkę oczyścić, podsmażyć na patelni, ostudzić. Ugotowane i ostudzone udka, warzywa, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko i przyprawić majerankiem solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem

Pysznie & Pięknie
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 124

tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz

Mango Papaja
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 171

marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 341

plasterki selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion

https:KKuchniaMniam
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 89

cebula marchew pietruszka seler 3 ząbki czosnku  łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu grzybek suszony szczypta cukru Oraz: 2 łyżki żelatyny sól i pieprz do smaku Czyste udka, warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą ( około 2 cm ponad)  i wolno gotujemypod przykryciem aż mięso będzie miękkie,  ale nie będzie się rozpadać. Usuwamy skórę i tłuszcz , a czyste

Dieta moja pasja
Shoarma drobiowa (z udek kurczaka) 458

Shoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku

Ugotować
Zupa-krem królewska. 147

pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy,  studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru, zagotować, żółtko rozmącić ze śmietaną, zahartować 1/2 szkl. gorącej zupy i wlać do reszty zupy

Kuchnia Beaty
Mięsa 190

sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 177

szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel. W garnku ułożyć udko, dołożyć warzywa, zalać wodą. Wlać łyżeczkę maggi ( lub jeśli mamy świeży lubczyk to wrzucić kilka gałązek i dodać szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym trochę ponad godzinę(...)mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju

Buniabaje w kuchni
Kurczak pieczony w warzywach 129

porcje:    2 udka kurczaka    zioła do kurczaka (gotowa mieszanka)    papryka słodka    sól    pieprz czarny młotkowany z kolendrą    1 duża marchew    1 duża cebula czerwona    7 ząbków czosnku    2 średnie pomidory    olej do smażenia Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki

peggiwkuchni
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 184

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 158

obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa

Walijskie Pichcenie