udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:5/73)

Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie 125

Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na obiad z ulubioną

My Chcemy Jeść
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 179

listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam go gotowymi(...)sama i gorąco Wam polecam spróbować.  Składniki: 1/3 szklanki mąki quinoa 1/3 szklanki mąki z tapioki 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 żółtko szczypta kurkumy 2 gęsie udka pół gęsiego korpusu 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 por 2 liście kapusty garść suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) świeżo zmielony pieprz sól woda Wykonanie: Makaron można

Quinoa Raz!
Żołądki inaczej 179

idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać.  Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa(...)wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy

Kulinarne przemyslenia
Pasztet drobiowy babci Basi 140

prowansalskimi , rozmarynem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko podsmażamy , uważając przy tym, żeby niczego nie przypalić. Całość zalewamy wodą do połowy zanurzenia udek, tak by mięso i warzywa miały się w czym dusić ( ja użyłam 500 ml wody,ale zależy od tego , jakiego użyjemy rondelka, ) i gotujemy ok. 30-40 min do miękkości. 2. Oczyszczamy(...)wątróbkę z błon , płuczemy i wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać

Pysznosci Babci Basi
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 148

ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Do tego ogromna ilość cebuli i moc przypraw (pieprz ziołowy głównie). Jest to nasza baza, która może nabrać zupełnie innych smaków jeśli dodamy(...)dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka

Wypisz Wymaluj
Domowy pasztet 124

wolnym ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko

Kulinarne przemyslenia
Galareta z kurczaka 136

znajomych przy stole ;) Składniki: 3 - 4 udka 2 duże marchewki pietruszka 2 puszki groszeu/kukurydzy(mogą być razem) 6 łyżeczek żelatyny pomidor 5 szklanek rosołu Przygotowanie: Ugotować rosół na udkach z warzywami i przyprawami. Kurczak rozdrobnić i usunąć skórę. Pokroić marchewkę,pietruszkę i pomidora (dodać również natkę pietruszki). Układać w salaterkach na przemian (do 2/3 wysokości). 5 szklanek rosołu zagotować

ChilliJemy
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 317

czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotowane mięso zmielić razem z pozostałymi

Gaździnka warzy
Udka kurczaka pieczone z warzywami 146

mięsem mieć warzywny dodatek. Zimą sięgam po mrożonki, latem po świeżutkie i pachnące warzywa z ogródka lub straganu. Udka kurczaka… Artykuł Udka kurczaka pieczone z warzywami pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 153

chrupiącą skórkę.  Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Niezwykle aromatyczny kurczak pieczony w piekarniku z warzywami: cebulą, papryką, marchewką i pędami bambusa Oto składniki i przyprawy na udka kurczaka z piekarnika. Składniki na pieczone udka kurczaka. 4 ćwiartki z kurczaka  4 cebule 1 czerwona papryka 1 marchew 2 łyżki czerwonej słodkiej(...)salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5  godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia

Moja Książka Kucharska
Bazyliowa zupa krem 118

udko. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Doprawić do smaku, można dodać maggi jeśli lubicie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjąć udko i marchew a zupę zmiksować. Lekko przestudzić. Wtedy dodajemy liście bazylii i miksujemy. Kromki chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chleb oraz zgnieciony ząbek

Smakołyki Asi
Roladki z wątróbką 226

Krucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.   Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej   Udka delikatnie rozbijamy(...)warzyw.   Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.   Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę.   Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę.   Do wątróbki dodajemy pognieciony groszek, 1/3 pokrojonych pomidorów,natkę pietruszki i mieszamy.   Wątróbkę nakładamy na udka

Maminek kulinarny
Udka pieczone na warzywach 139

Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D  Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać

Simply Food
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 154

bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków  150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak i warzywa w bulionie 180

Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie by było wygodnie układać(...)rosołu kilka gałązek lubczyku . Wywar przecedzić odkładając mięso i warzywa. Z mięsa usunąć skóry i tłuszcze. Rosół doprawić do smaku. Na talerzach układać po porcji mięsa ( pół udka) i porcję warzyw ( jeśli ktoś np. nie lubi gotowanego pora można go pominąć).Oblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę

Buniabaje w kuchni