się aby go nie porozrywać. Następnie nacieramy solą, pieprzem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C
Radość kipiąca uśmiechem.świata: Pakistan Składniki: (na 2-3 porcje) włoszczyzna: 1-2 sztuki marchwi, 1-2 sztuki pietruszki - korzeń, pęczek naci pietruszki, 20-30 g pora, 1/4 średniej wielkości selera 2 udka z kurczaka 1,5 litra wody pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku 2-3 plasterki świeżego
KreatywnePinypropozycja na dzisiejszy obiad , nie dość że dobrze smakuje to jeszcze jest bardzo prosta w przyrządzeniu . składniki na 6 porcji 1 średni brokuł kość wieprzowa lub udko drobiowe włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera ) cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki mleka sól pieprz 3/4 szklanki mąki 1 jajko natka pietruszki przepis Kość zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy oczyszczoną
Smakowite DaniaCzas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzićcoś specjalnego o wyjątkowym smaku. Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego-4 marchewki-2 jajka-2 suche bułki-cebulę-przyprawy-olej Deskę owijamy
Maminek kulinarnyjednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :) Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 cm pora 1/4 selera 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaczków majeranek sól, pieprz(...)łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej makaron wstążka ząbkowana Makarony Babuni Udka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, ściągamy szumy. Do gorącej wody z udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę
MamaOskarkakilka podstawowych składników dzięki, którym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu. I miłość nadal trwa ;-) Polecam! SKŁADNIKI: - 2 udka kurczaka ekologicznego - 3 marchewki - papryka czerwona -por zielona część - cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 brokułu obgotowanego - chili świeże - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka grzybowego sosu sojowego - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżka
SMYKWKUCHNIrosołu i tym samym sałatkę przygotujemy jeszcze szybciej. Polecam! Sałatka jajeczna z kurczakiem Składniki: 5 jajek, ugotowanych na twardo puszka groszku 3 duże ogórki kiszone 1 por 1 pierś z kurczaka lub gotowane udko z kurczaka przyprawy: sól, pieprz kilka łyżek majonezu łyżeczka musztardy posiekany szczypiorek Wykonanie: Pierś z kurczaka gotujemy około 10 minut w bulionie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia
Smak mojej kuchnitylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację. Zapewniam, że goście będą bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem
Kuchnia Beatysamo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej do smażenia(...)cytryny, oprószamy pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie. Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe
R'n'G Kitchenwydaniu - gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodęz szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimyi pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe
Moje Kuchenne RewelacjeMamy karnawałowy czas, więc jest to idealna pora na domowe przyjęcie. Polecam przygotować na nie oszukane przepiórcze udka, które są przyrządzane z mięsa mielonego i paluszków. Na talerzu wyglądają naprawdę uroczo i już kilka razy zaskoczyłam nimi moich współbiesiadników. Udka sprawdziły się też idealnie na wieczorach przy piwie i na grillach. Przepis ze zdjęciami krok po kroku :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandrySkładniki: 8 dużych skrzydełek z kurczaka; 2 średnie udka z kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego(...)cytryny - do smaku - opcjonalnie. Dodatkowo: Silikonowa forma/formy na babkę. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler
Gospodyni Miejskawyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane(...)kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem
Kolorowy Przepisownikprzygotować zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolisuszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy(...)mięso się przyrumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galareta: Udko myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu
Kuchnia MagdaLeny