syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni by uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ziemniaczkami(...)surówką lub z czym lubimy. W trakcie pieczenia obracamy udka kurczaka kilka razy
Mango PapajaSkładniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze odciekła(...)wymieszać z groszkiem konserwowym odsączonym z soku udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju podsmażyć dodać obraną z ogonków fasolkę żółtą, papryczkę chilli, wlać wodę pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu do miękkości kurczaka na koniec dodać gęstą śmietanę 18% i doprowadzić do zagotowania, gotować z 3 minuty na większym ogniu podać ryż z kurczakiem i mamy
W Mojej Kuchni LubięCoś na szybką kolację Składniki 2 wędzone udka kurczaka 4 ogórki konserwowe liście sałaty ( różne) 10 szt pomidorów suszonych 1 cebula sól , pieprz starty ser sos: mały jogurt naturalny gęsty 2 łyżki majonezu 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii szczypta cukru i soli tortilla 6 szt Przygotowanie Udka kurczaka po zdjęciu skóry
R'n'G Kitchenwarzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej Ciekawa i pyszna potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie że jest to bardzo prosty posiłek . składniki : 1 średniej wielkości cukinia ( młoda , bez komory(...)cebule 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 2 czubate łyżki słodkiej mielonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki ( dla lubiących pikantne , czubata łyżeczka ) sól do smaku 200 ml słodkiej śmietany kremówki
Ogrodnik w podróżyObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych(...)sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą
BullioObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych(...)sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą
BullioMiękkie i delikatne udka z kurczaka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Niestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek). Składniki: udka z kurczaka pieczarki cebula sól pieprz przyprawa do kurczaka starty ser *wykałaczki Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości(...)przyprawą do kurczaka. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki i zalać je odrobiną wody. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka faszerować masą
UgotowaćSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać umyte udka
W Mojej Kuchni Lubięzawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację. Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek, sól 1 łyżka naturalnego masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku Ciasto pierogowe 70 dag mąki(...)jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Kaszę osmażam na maśle. Zalewam 1 szklanką wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję. Wywar zachowujemy do ugotowania kaszy
Co w garnkach piszczySkładniki: udka kurczaka całe 1 większe, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, liście laurowe 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 nieduży, makaron 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa curry 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, natka pietruszki 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku(...)udko kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać "szumy" cedzakiem, dodać ziele i liść laurowy, gotować z 15 minut, dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, wsypać kucharka, paprykę słodką, dodać kawałki kalafiora i gotować z 15 minut, wsypać makaron kokardki, gotować do miękkości makaronu wlać mleko, użyłam chude 0,5%, zagotować zupę wsypać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną, curry i zagotować zupę można
W Mojej Kuchni Lubięsałatkę. Przepis dostałam od mojej koleżanki, Eli (Elu – dziękuję). Pierwszy raz przygotowałam ją na święta. Ponieważ wszystkim smakowała, dziś była powtórka. Polecam. Składniki: • 2 woreczki białego ryżu • 3 wędzone udka kurczaka • 1 kg pieczarek • 1 cebula • 1 puszka groszku • 4-5 ogórków kiszonych • 1 pęczek koperku • majonez (używam Kieleckiego) • sól, pieprz, kostka bulionowa • olej Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według(...)Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki, dodając kostkę bulionową. Grzyby nie powinny być zrumienione. Ostudzić. 4. Cebulkę drobniutko posiekać. 5. Udka kurczaka (bez skóry) pokroić w kosteczkę. 6. Posiekać koperek. 7. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Można ich dodać więcej, do smaku – jeśli lubimy. 8. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na kilka godzin
W mojej kuchnizimnej wody – 1 jajko – 1 łyżeczka octu 8% – 1 łyżeczka soli – około 100g masła Nadzienie: – 500g dowolnego mięsa, nie suchego (u mnie filety z udek kurczaka) – 1 duża cebula – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku(...)czasie robimy nadzienie. Idealnym mięsem dla samsy jest drobno posiekana baranina, ale każdy modyfikuję „wsad” wg swoich upodobań i zawartości lodówki. Ja zrobiłam z filetów z udek kurczaka i wyszło bardzo smacznie. Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte
Smaki ArminePieczone udka z kurczaka to klasyczne, smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia. składniki na 4-5 porcji 5-6 udek z kurczaka 5 łyżek oleju opakowanie przyprawy do kurczaka ( 25g ) kawałek korzenia imbiru ( ok 2 cm ) 4 ząbki czosnku przepis Obrany kawałek imbiru kroimy w drobną(...)przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy około 80-90 min. piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Tak przygotowane danie podajemy na zimno lub gorąco. Artykuł Pieczone udka z kurczaka+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaUdka przygotowane w poniższy sposób będą miękkie, soczyste i lekko słodkie. Poniższe d anie jest naprawdę warte wypróbowania - przygotujecie je w niecałą godzinę (wraz z luzowaniem udek z kurczaka) i z łatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku(...)chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią
Ugotować