udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:218/256)

Drób z warzywami i kaszą jaglaną 169

Bardzo lubię takie proste, szybkie obiady. Jest maj, ale na ogródkach jeszcze nie ma warzyw do gotowania. Nawet nowalijki jeszcze nie są gotowe do jedzenia. Te

Kulinarne przemyslenia
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 276

rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono(...)potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków

Buniabaje w kuchni
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 97

Takie coś to ratunek dla osób lubiących pewne wyroby garmażeryjne, jednak unikają ich z obawy że mogą trafić na takie niespodzianki jak kawałek z sierścią. Ja

Dieta moja pasja
Królik pieczony w winie 368

potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek(...)jeśli są. Mięso myjemy i osuszamy. Tuszkę można dzielić na kilka lub wiele części. Najlepiej zobaczyć jak to się robi na poniższym filmie od allrecipes. Cała filozofia to obcięcie udek (skoków), podzielenie tułowia na dwie lub więcej części oraz wycięcie przednich nóżek. Otrzymamy 6 głównych części. Jeśli chcemy, można je podzielić dalej, aby było wygodniej nakładać: oddzielić łaty od combra

Poezja smaku
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 377

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i

Snejkusiowe Przepisy
ZAPIEKANKA z podwójnym mięsem i kapustą kiszoną 91

cukru miękkie masło lub margaryna 50 g śmietana 18 % 50 g 1 jajko gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek spora szczypta soli Nadzienie : mięso mielone 420 g mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g kapusta kiszona 50 g 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu natka pietruszki duża garść majeranek i oregano duża(...)dodajemy do mąki. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać. Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód

Smaczne moje
ZAPIEKANE W PIEKARNIKU ĆWIARTKI KURCZAKA. Z ZIEMNIAKAMI. 192

tego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉 Składniki: ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić) 2-3 ziemniaki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy tymianek przyprawa do ziemniaków słodka papryka olej kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ćwiartki(...)nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut

Walijskie Pichcenie
Pomidory z mozzarellą i pesto 177

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 175

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka Pav Bhaji Masala 138

pałeczek z kurczaka 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1/4 papryczki chili garść borówek przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta kurkumy sól(...)Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki cukinię, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki pomidora,  dodać papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać borówkami . lekko posolić i posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala SKWORCU , skropić oliwą i ustawić na warzywach. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 344

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie(...)razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Domowy kebab + film 84

towarzystwie ulubionych sosów, podany z frytkami, bułką, chlebkiem pita czy tortillą, będzie ciekawym posmysłem na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia, jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerza.     składniki na 3 porcje kebab 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 3 łyżki przyprawy do kebaba olej do smażenia sos 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)składników, ogórki konserwowe również kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Następnie wlewamy oliwę z oliwek, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości a następnie większe kawałki kroimy na mniejsze części. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka, dodajemy przyprawę do kebaba i wszystko chwilę podsmażamy od czasu do czasu

Smakowite Dania
Smak Indii w domu 95

wydaje się być tego warta. Dlatego warto dać mu szansę i przyrządzić coś nowego – na przykład danie indyjskie , które poleca się na obiad lub kolację. Przed państwem biryani z kurczakiem! W krainie przypraw Kuchnia indyjska charakteryzuje się kolorowymi, smacznymi i pełnymi aromatu potrawami. Wiodącą prym przyprawą jest tu curry – czyli właściwie mieszanka różnych przypraw w zmiennych proporcjach. To ona nadaje(...)każdego, kto tylko zechce spróbować indyjskiej kuchni. Nie jest ono trudne w przygotowaniu, jeżeli więc w kuchni pozostał jakiś ryż i kurczak, a pomysłu na ciekawe wykorzystanie, danie indyjskie biryani spieszy z pomocą. Składniki: 1 kg udźca z kurczaka (około 700 g bez skóry i kości) 1 cebula masło klarowane ghee lub olej kokosowy ¼ szklanki mleka szczypta szafranu

sierotka maRysia w kuchni
Mielonka drobiowa własnej roboty. 147

Półki sklepowe uginają się od konserw, można wybierać, przebierać w puszkach i puszeczkach. Jednak jeszcze bardziej uginają się półeczki od składu,  a raczej od tablicy

Dieta moja pasja