udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:216/256)

Chińszczyzna z ryżem basmati 188

mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól(...)biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka

mojewypiekiinietylko
WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ 135

Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś  podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię.  Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe(...)bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana 18% Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy

Walijskie Pichcenie
Udźce kurczaka pieczone z pieczarkami 155

Składniki: 6 udźców kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 6 łyżeczek masła sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem.  Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy(...)następnie wszystko przekładamy na dużą blachę. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie na każde udko nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy jeszcze przez 20 minut

Qchnia po prostu
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 162

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 145

Składniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2 jajka olej do smażenia sól i pieprz do smaku ponadto 1 puszka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą(...)części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie w roztrzepanych jajkach i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

kgwjanczewo
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami i curry 247

lizać. To danie praktycznie przyrządza się samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :) Składniki 80 dag pałek z kurczaka, 50 dag jabłek, 1 łyżka miodu, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka curry lub wg. uznania, sól, pieprz, Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych(...)żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka po 10 minut z każdej strony

Delicious Titbits
Zupa ogórkowa 304

więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie:  Udko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Pod przykrywką gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i lubczykiem ok 10 minut. W tym czasie(...)grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz koperkiem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na części, które wrzucamy do zupy. Podajemy na gorąco. Uwaga! najlepiej smakuje drugiego dnia :) Smacznego

ChilliJemy
Pietruszkowe roladki 191

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 360

Przepis wypatrzyłam u  Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje

Stare Gary
Kurczak po hiszpańsku. 1370

jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie przygotować sos (zajmie to kilka minut). Do naczynia przełożyć pomidory z puszki wraz z sosem. Jeżeli pomidory(...)wyrazistości.  Sos wylać na mięso i zapiekać całość tak długo by mięso było miękkie - około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut, udka około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sos będzie się przypiekać, należy go pomieszać. Podawać gorące z ryżem. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło. Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Udka drobiowe z prodiża 610

mięsa częściej. Upieczone są mięciutkie, delikatne, soczyste. Jeszcze jedna zaleta tego urządzenia to, że wkładamy wszystko do środka, zamykamy i wszystko samo się piecze. Składniki 10 podudzi z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego 3/4 szklanki wody 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć(...)Piec około 1 godziny, a następnie otworzyć prodiż (bardzo ostrożnie , aby nie poparzyć się parą) i obrócić delikatnie mięso. Piec ponownie około 15 minut. po upieczeniu posypać natką pietruszki. udka drobiowe z prodiża

O kuchni z uczuciem
Drób z warzywami i kaszą jaglaną 187

Bardzo lubię takie proste, szybkie obiady. Jest maj, ale na ogródkach jeszcze nie ma warzyw do gotowania. Nawet nowalijki jeszcze nie są gotowe do jedzenia. Te

Kulinarne przemyslenia
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 288

rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono(...)potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków

Buniabaje w kuchni
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 116

Takie coś to ratunek dla osób lubiących pewne wyroby garmażeryjne, jednak unikają ich z obawy że mogą trafić na takie niespodzianki jak kawałek z sierścią. Ja

Dieta moja pasja
Królik pieczony w winie 394

potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek(...)jeśli są. Mięso myjemy i osuszamy. Tuszkę można dzielić na kilka lub wiele części. Najlepiej zobaczyć jak to się robi na poniższym filmie od allrecipes. Cała filozofia to obcięcie udek (skoków), podzielenie tułowia na dwie lub więcej części oraz wycięcie przednich nóżek. Otrzymamy 6 głównych części. Jeśli chcemy, można je podzielić dalej, aby było wygodniej nakładać: oddzielić łaty od combra

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania