udka w cytrynie - 39 przepisów (strona:2/3)

Szybki obiad bez wysiłku. 42277

się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy  3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki cytryny, całość mieszamy do jednolitej

Brzuszki Łakomczuszki
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 210

tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone

Chilli Czosnek i Oliwa
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2317

jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła(...)gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej

Poezja smaku
C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 168

wskroś subiektywną, postanowiłam dać sałatce szansę na Waszą ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 150

blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi: Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy

Gorący kąsek
Ziemniaczki Zapiekane w Maśle Czosnkowo - Ziołowym 204

zapiekane w rękawie do pieczenia z masłem czosnkowym. Mmmmm, spróbujcie ;) Idealne z  Udkiem miodowo - ziołowym . Składniki: kilka niedużych ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej KAMIS sól morska KAMIS  w młynku świeżo zmielony  pieprz KAMIS  w młynku suszony  rozmaryn KAMIS sok z ćwiartki cytryny 2 duże łyżki  Masła Czosnkowo - Ziołowego z tego przepisu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie(...)podanymi przyprawami, na koniec wlewamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy, aby przyprawy miały możliwość przykleić się do wszystkich kawałków ziemniaków. Następnie ziemniaki przesypujemy w trzech turach do rękawa do pieczenia, po każdym wsypaniu wkładamy kawałek masła czosnkowego. Ziemniaki pieczemy około 40 minut, ja piekłam tyle ile piekły mi się udka. Co jakiś czas rękaw odwracamy do góry

Blondynka Gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 292

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 182

łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny    Wykonanie: W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem. W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę. Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu

Smaki Edyty
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 227

cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień. Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Roden na 4 porcje Składniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki ( ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi

Chilli Czosnek i Oliwa
Galaretka drobiowa na włoską nutę 110

udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet

Buniabaje w kuchni
Chicken Biryani 270

Zapraszam na Chicken Biryani Jedna z popularniejszych hinduskich potraw. Skladniki: Ok 1 kg kurczaka - ja dalam 6 udek plus dwie piersi z kurczaka.( obrac ze skory, usunac kosc, pokroic w kostke ) maly kawalek imbiru ( ginger) stary na tarce 6 zabkow zmiazdzonego czosnku 1.5 lyzki garam masala 1 lyzeczka chilli 2 lyzeczki soli 500 ml naturalnego jogurtu 200 ml mleka(...)lyzeczki nitek szafranu( saffron strands) kostka masla 2 cebule 2 szklanki basmati ryzu 1 zielona papryka pietruszka natka 4 lyzki soku z cytryny. 2 lyzeczki cynamonu garsc rodzynek Wykonanie: 1 . Do miski nalewamy jogurt, ginger, czosnek,garam masala, chilli, 1 lyzeczke soli i kurczaka- mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h. Dodajemy kurczaka 2. Roztapiamy

Smaki Edyty
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 224

laurowy 2-3 łyżki groszku konserwowego  2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz cytrynowy ocet (do podania) Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotowałam rosół. Udko wystudziłam, obrałam z mięsa. Marchew pokroiłam w plasterki. Żelatynę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Klarowny, ciepły wywar połączyłam z żelatyną.  Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz(...)łyżka śmietany starty ząbek czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab 3-4 łyżki gęstego jogurtu  1/2 ogórka zielonego  1 ząbek czosnku  sok z cytryny Wszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski bądź kulki. Nadziałam na wykałaczki i zapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki.  W miseczce umieściłam

bastalena
Galaretka z mięsa drobiowego 179

zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy(...)drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków

Proste Potrawy
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 119

tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym/konkursowym grillowaniem, spotkaniem z dietetykiem, zapoznano nas z nowym produktem marki Winiary, z serii Pomysł na… soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. Zapoznano nas też z produktami firmy Indykpol, który dostarczył również wszystkie mięsne produkty wykorzystywane podczas spotkania, oraz zaopatrzył nas w paczki produktowe z ich nowościami: pasztetem, parówkami, wędzoną piersią(...)Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka , danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię