ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:67/234)

Tort czekoladowo budyniowy 146

czekolady gorzkiej300 g masła150 g cukru pudru2 łyżki nalewki wiśniowejSposób przygotowania:Żółtka ucieramy razem cukrem na kogiel mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy.Białka ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie części które dodajemy do ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem(...)odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą

Słodkie Przyjemności
Ciasto Jakuba 8967

ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.Przełożenie :Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto

charlotte gotuje
Kruchy orzechowiec 219

piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej

VioletoweKucharzenie
Torcik z pianką bez pieczenia 213

ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym(...)lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli ostygniętą galaretkę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć

Mała Cukierenka
CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMOWĄ MASĄ, WIŚNIAMI I PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI 151

łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę utrzeć z  cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem : 2 szkl. mleka

Banana Smiles
Marchewkowe z kremem grysikowym 112

ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c.    Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroi

Wanilia i Kardamon
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 180

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 172

pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat

kgwjanczewo
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 194

jeden dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę

Nerds Kitchen
Quiche ze szparagami i kabanosem 137

świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około

Pyry na Gaz
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 131

uzyska jednolitą strukturę i zacznie „odchodzić” od garnka, chwilkę odparować i zostawić do całkowitego wytygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec

Walijskie Pichcenie
Karpatka 236

Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach(...)się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Karpatka 250

jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne utrzeć je z jajkami. Masę podzielić na dwie równe części. Następnie gotowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez(...)gotowało wlać do niego rozpuszczone mąki. Całość dokładnie mieszać do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyń ucieramy z miękkim masłem i przekładamy nim blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 175

kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły(...)niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić okiem

Wypisz Wymaluj
Sernik tradycyjny z rodzynkami 241

rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną

Tradycyjna kuchnia Kasi