ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:75/234)

Rumowe Półksiężyce 183

jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce.   Lukier:   150-200 g cukru pudru

Made By Mom And Son
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 224

śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym

Luźna Kuchnia
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 339

szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 269

sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej.  Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy(...)łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy.    Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie

Pyry na Gaz
Sernik na czekoladowym spodzie. 186

zapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać,  ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka(...)mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później  partiami dodajemy suche składniki, pamiętając

Dieta moja pasja
Ciasto jabłkowo-koksowe 376

Prawda, że kusi wyglądem?, a na pewno smakiem, polecane dla tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką

kgwjanczewo
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 254

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką 126

ciasta marchewkowego ze śliwkami . Ciasto z marchewkami jak zwykle wyrosło nam aż po brzeg formy, mogliśmy więc przeciąć je na trzy blaty. Ponieważ nie wkładaliśmy śliwkowej galaretki do lodówki, aby szybciej stężała, dość długo czekaliśmy na skończenie tego ciasta, ale jak to u nas bywa, czas ten wykorzystaliśmy na obejrzenie dobrego filmu. Składniki na ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką Ciasto(...)nich żelatyny. Pozostawić do czasu, aż śliwkowa galaretka zacznie tężeć. Lukier marchewkowy: Do miseczki wsypać cukier puder i dodać sok z marchewek. Ucierać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wykonanie Ciasto marchewkowe wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Pierwszy z nich włożyć z powrotem do formy, wyłożyć połowę śliwkowej galaretki i przykryć drugim blatem

niecodziennikpary
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 207

dodatkiem kwasu cytrynowego jest trwalsza, a struktura pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 179

mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier puder, mąkę i śmietanę; rozcieramy w palcach i wkładamy do lodówki

My Culinary Art
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 198

Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8  sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)www.Skworcu.com.pl.1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Ciasteczka z kajmakiem Alfajores 152

ciasteczka są wprost idealne - rozpływają się w ustach, kajmak dodaje słodkości, całość wyszła idealnie. Przepis znalazłam na stronie Chowhound.com , zmodyfikowałam go pod siebie, jak zawsze. Mam tylko jedną uwagę - ciasto jest raczej luźne, niełatwo je wałkować i wycinać, ale kiedy obficie podsypie się mąką - daje radę :) Składniki: 200g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 200g mąki pszennej (+ do podsypywania) 1 jajko 150g miękkiego(...)łyżeczka proszku do pieczenia (można spokojnie pominąć, ja tak zrobiłam) kajmak do przełożenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, nadal ucierać do otrzymania gładkiej masy. Do masy przesiać mąki z proszkiem, dodać ekstrakt. Ciasto jest dość płynne, luźne. Należy przełożyć je do foliowego woreczka, włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.  Na stolnicę wysypać

Cakes By Kejt
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 220

łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami. CAŁOŚĆ: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową

Ostra na Słodko
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26978

bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam(...)wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. 3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w  kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowa rolada z kokosowym nadzieniem 356

Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować tej rolady. Dodatkowym plusem, bo pierwszym jest to, że jest kokosowa ;), jest to, że nie wymaga pieczenia - tylko cierpliwości ;), ponieważ rolada musi się schłodzić. Ale warto! Niestety oryginalny przepis miał stanowczo za dużo cukru(...)kokosowe i ciągle mieszając, podgrzewać do momentu, aż wiórki wciągną całe mleko. 200g masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, dodawać stopniowo wiórki kokosowe, dokładnie miksując. Tak powstałą masę rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Schłodzić min 2h w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao przyrządzić polewę. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (ok.2-3 minut

CookYourself