ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:60/234)

Skubaniec 115

ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów

Kuchenne aromaty
Szarlotka japońska 180

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptysie z bitą śmietaną 117

garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.  Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec

O kuchni z uczuciem
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 222

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu

Karo in the Kitchen
Wielowarstwowy tort korzenny 1139

prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy(...)masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy- gotową masę schłodzićPRZEŁOŻENIE- na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki)- drugi placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy

Smakołyki Bereniki
Pora przeddeszczowa 147

miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam

les mirabelles
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 164

Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny(...)Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym

Proste Potrawy
Tęczowy tort (rainbow cake) 181

serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 114

minut. Stop masło w rondelku i przestudź. Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą technikę stosują również szefowie kuchni i polecam ją, ponieważ pączki są o wiele(...)ubij na jasną puszystą masę żółtka z cukrem i dodaj je dopiero do dzieży z mąką. Do dzieży robota wsyp mąkę, dodaj rozczyn, ucierane na puch żółtka z cukrem, stopione masło i alkohol, zacznij wyrabiać ciasto, małym strumieniem dodawaj letnie mleko, jego ilość jest uzależniona od mąki jakiej użyjesz, ile będzie w stanie wchłonąć płynu. Ciasto na pączki wyrabiam zawsze

SMYKWKUCHNI
Oponki wiedeńskie 1678

puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać

Kuchnia Danusi
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 186

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki(...)kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową

Cynamonowe szczęście
Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 541

łyżki* cukier – 4 łyżki* masło – 4 łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko(...)mannę.Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.CIASTO:Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.Uwaga!Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe 282

orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy.Masa serowa: 150 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru(...)cytryny Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę i smarujemy ostudzone ciasto

Olikowa kuchnia
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 203

drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut.  Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 185

poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.      Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie

Grunt to przepis!