możemy jadać codziennie, więc kolejna ich wersja musiała zawitać na blogu. Tym razem to sycące, smakowite placki twarogowe, które dodadzą sporo energii, bo jest w nich 0,5 kg twarogu! Ale śmiało można pałaszować je także na deser czy podwieczorek. Najbardziej lubimy zajadać je z owocami, polane miodem, ale świetnie będą smakowały także z dżemem, bitą śmietaną i innymi ulubionymi(...)dodatkami. Placuszki twarogowe: 500 g twarogu półtłustego 3 jajka pół szklanki mleka 3-4 łyżki cukru drobnego 5-6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii olej kokosowy do smażenia Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier oraz wlewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę po 1 łyżce, tak by osiągnąć gęste
Cooking MonsterSkładniki: 400 g mrożonego groszku 3 średnie ziemniaki 1 por 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12 % 100 g twarogu półtłustego Oliwa Sól, pieprz ziołowy, mięta Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy pokrojony drobno czosnek, pociętego w plastry pora i ziemniaki w cząstkach. Zalewamy 1,2 l wody, doprawiamy miętą i solą i gotujemy około 20 minut. Dosypujemy(...)groszek i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy całość blenderem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzem ziołowym. Kategoria: żarło powszednie Tagged: groszek , twaróg , zupy
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem spożywa się w dni postne. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, potem obierane ze skórki lub zjadane razem z nią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę(...)wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy. Upieczone ziemniaki nacinamy w krzyżyk, delikatnie rozszerzamy i w nacięcie wkładamy twaróg
W kuchni Katiewrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę, dodać proszek budyniowy i wymieszać. Teraz stopniowo dodawać twaróg i co jakiś czas wlewać ajerkoniak. Wymieszać na gładką(...)Polać lukrem lub czekoladą, jak kto woli. Thermomix ciasto kruche jak wyżej do naczynia miksującego dodać żółtka, połowę cukru, proszek budyniowy, zmiksować obroty 4, czas 30 sek dodać pokruszony twaróg, wlać ajerkoniak, miksować zaczynając od 1-10, miksować 30 sekund wyjąć masę do miski, umyć naczynie miksujące i dokładnie wysuszyć. Założyć motylek wlać białka, ubijać 3 minuty, obroty
Kuchnia Pokoleńdeserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki wiórków kokosowych - esencja waniliowa - olej kokosowy - opcjonalnie cukier z wanilią/stewia(...)ksyloitol - szczypta soli Dodatkowo: - do oprószenia cukier puder lub stewia/ksylitol - truskawki lub inne ulubione owoce, ewentualnie konfitura Twaróg rozgniatamy widelcem (nie miksujemy, ani nie mielimy). Dodajemy żółtka, cukier z wanilią lub stewię/ksylitol (można w ogóle nie słodzić) – mieszamy. Dodajemy esencję waniliową oraz wiórki kokosowe – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Ubiajmy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli
mojewypiekiinietylkoSernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu , wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła. Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu. W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe(...)ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową. Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik wiedeński Składniki: 1kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego 200g masła 200g cukru pudru 6 jajek 1 laska wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej
Smakołyki Berenikiteraz to ja je zrobię i przypomnę o nich babci. Zapach ciasteczek przywołuje przecież tak wiele wspomnień. Same składniki są bardzo łatwe do zapamiętania: na ciasto potrzebujemy tyle samo twarogu, sera i mąki. Możemy je dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek jabłuszka (np. posypanego cynamonem(...)zapiekamy. To wszystko. Są przepyszne! Serowe ciasteczka z jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła (można użyć 200 g, ale będą mniej kruche) 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki) 2 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania 3 niewielkie jabłka opcjonalnie: cynamon do posypania jabłek (ja pominęłam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakutego wyzwania, na prośbę pewnej młodej dziewczyny. Wielbicieli sernika, ale takiego na spodzie i to najlepiej czekoladowym. Spód: 15 suszonych daktyli 0,5 szklanki mleka 150 g półtłustego twarogu jajko 2,5 łyżki z brzuszkiem kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 0,5 łyżeczki sody oczyszczanej Masa twarogowa: 700 g dobrej jakości serka 2 jajka 3 łyżki śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej Oraz: łyżka masła 2 łyżki wiórków kokosowych blaszka 35 x 11 cm Jeśli nie mamy możliwości kupienia serka w wiadrze ( pudełku) dobrej jakości, korzystamy z twarogu półtłustego i mielimy dwukrotnie. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, jeśli używamy miksera to bardzo krótko, aby nie napowietrzyć masy. Jeśli ktoś ze względów zdrowotnych nie może jeść manny, można
Dieta moja pasjanadał im pięknego zielonego koloru. Podane ze słodkim twarożkiem połączonym z karmelizowanymi gruszkami to propozycja na słodkie śniadanie oraz sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieci. 200 g zmielonego twarogu 2 twarde gruszki 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 25 g masła szczypta goździków mielonych szczypta cynamonu SZPINAKOWE PANCAKES: 150 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1/2 szklanki mleka 1 łyżka(...)płynnego cukru dodać masło i połączyć. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić i smażyć obtaczając je delikatnie w karmelu, aż zmiękną. Wystudzić. Połowę gruszek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z twarogiem do uzyskania jednolitego kremu. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać masło i cukier. Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita
https:KKuchniaMniamzachwyci każdego! Smak na racuchy chodził za mną już od półtorej tygodnia lub dłużej. Miały być tylko z jabłkami, tartymi, jak już kiedyś robiłam, ale że ostatnio został mi twaróg po zrobieniu sobie kanapki, pomyślałam, by go wykorzystać. Szukałam przepisu na serowe racuchy drożdżowe i nie tylko drożdżowe. Sprawdzę je jednak innym razem. Teraz bazowałam na przepisie Pawła Małeckiego(...)wybaczycie. Składniki: 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka (ciepłego 20-30°C) 170 g mąki tortowej 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 duże jajka 180 g twarogu półtłustego 3 łyżki cukru 1 małe op. (8g) cukru wanilinowego 1 większe jabłko 1 większa gruszka 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem w miseczce, aż się
Anioszek w kuchniniezwykle wiosennego. Bardzo kolorowy a jakże smaczny twarożek na zimowe śniadanie. Pocieszam się, bo za kilka dni będzie luty i coraz bliżej do wiosny. 200 g chudego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku sól Twaróg rozgnieść widelcem,dodać jogurt,posolić do smaku i wymieszać z rozgniecionym czosnkiem. Paprykę drobno(...)pokroić,dodać do twarogu i wymieszać. Spożywać solo lub jako dodatek do smarowania pieczywa
Kolorowa kuchnia ElkiWiaderko twarogu czekało na wykorzystanie od jakiegoś czasu, aż w końcu trza było coś zrobić...tylko co?..no , oczywiście sernik, tylko jaki? mam zapisanych sporo przepisów na serniki do wypróbowania, ale wczoraj znów szperałam w necie i tutaj znalazłam sernik z gotowanym budyniem..Do masy serowej dodaje się ugotowany budyń i jeszcze dodatkowo budyń w proszku..no i jeszcze(...)resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Masa serowa: budyń[ 600 ml mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 kg zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 2 szklanki owoców (malin, wiśni – mogą być też mrożone) [ nie dawałam owoców] Ugotować budyń i wystudzić.Jajka utrzeć z cukrem
Moje domowe kucharzenietheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} ok. 75 g herbatników kakaowych 40 g masła 3 łyżeczki mocnej kawy np. z ekspresu Masa serowa 500 g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 130 g mascarpone 200 g śmietany 18% 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku 4 łyżeczki kawy(...)łyżeczki mocnej kawy i ponownie wymieszać, rozdrabniając rozmiękczone kawałki herbatników. Masę rozprowadzić na spodzie blachy. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mascarpone. Do masy serowej dodać zimną śmietanę i żelatynę. Zmiksować. Masę serową podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na herbatnikowy spód
Weekendy w domu i ogrodzieSprytny i bardzo smaczny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia twarogu. Pod warstwą czekolady kryje się delikatne nadzienie z waniliowego lub kakaowego twarożku, a wierzch zdobi czekolada i kolorowa owocowa posypka. Składniki na 6 batoników: 250g twarogu półtłustego 50g masła 70g cukru laska wanilii 1 łyżeczka kakao polewa: 100g czekolady deserowej kolorowa posypka Twaróg wyłożyć na gazę, umieścić na sicie
Obiad gotowyNazywamy je muminkami, ponieważ któregoś razu podczas smażenia przybrały bardzo dziwne kształty i z okrągłych się zrobiły takie... no właśnie... muminkowate:) Nie mam pojęcia dlaczego, może twaróg był nieco bardziej wilgotny i za mało wsypałam mąki. Teraz jak bym się nie starała, zawsze wychodzą okrągłe. Te m ałe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają(...)garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej czekoladzie jak churros. Polecam nie tylko w karnawale;) Składniki: 200g półtłustego twarogu 1 duże jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia
Obiad gotowy