lepsze jest, jeśli postoi przez wieczór w lodówce. Składniki: Ciasto kruche: 200g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 żółtek szczypta soli Masa serowa: 500g twarogu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego Masa makowa: 800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P) Przygotowanie: Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy(...)minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę
Jacob Tasteskawałki. Dodać płynną czekoladę, kakao i rozpuszczone masło, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, docisnąć. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 700 g twarogu 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki kremówki 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 budyń waniliowy 350 g jagód Twaróg, jajka, cukier, obie śmietany i budyń dokładnie zmiksować, tylko
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki 20 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu na serniki pół kostki niezbyt twardego masła 1 szklanka cukru 5 całych jajek 4 białka 25 dkg serka mascarpone 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin 2 galaretki malinowe Sposób wykonania(...)serowa - Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę i nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce lub dwóch twarogu i serka mascarpone. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawaj stopniowo do masy serowej ciągle ucierając. Na koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
Przepisy i porady kulinarnekomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 230 g sucharków 400 g nutelli Masa serowa: 400 g śmietany kremówki 500 g twarogu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody Wierzch: 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Sucharki zmiksować w blenderze, powinny(...)tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, dodać twaróg i delikatnie połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić do lodówki. Wierzch - Jeżyny delikatnie rozmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej
Domowa cukiernia Ewyswojego gustu. Pasta wyszła pyszna - o delikatnej i kremowej konsystencji. Idealnie łączy się ze świeżym pieczywem lub krakersami. Fajnie też sprawdzi się jako farsz do naleśników. 100g chudego twarogu 50g brzuszków z wędzonego łososia (lub innej części) (*) 1/2 małej cebuli (u mnie około 6-7g) 1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego kilka kropel soku z cytryny pieprz Twaróg, jogurt, cebulę, łososia
Di gotujepłaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka" 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 puszka kajmaku (510 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka *Dodatkowo: 1/2 szklanki słodkiej kawy(...)mąkę i mleko i miksujemy do połączenia składników. W dużym rondelku rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy cukier, kajmak i mieszamy do połączenia składników. Do tak gotowej masy dodajemy twaróg i mieszamy energicznie (najlepiej trzepaczką - rózgą), do zagotowania. Wtedy dodajemy masę jajeczną i szybko mieszamy do ponownego zagotowania - masa będzie gęstnieć. Połowę masy wylewamy na nasączony biszkopt w blaszce, przykrywamy
Piekę, bo lubięsame smakołyki, aby zacząć ten dzień pysznie! ;) Smoothie z avocado to lekkie i szybkie smakołyki na sobotę :) Składniki: 1 dojrzałe avocado 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego pół kostki twarogu, może być tłusty ;) no worries ulubione dodatki - u mnie płatki kokosowe, masło orzechowe, orzeszki i kilka wiśni z domowego kompotu *dodałam również kilka kropli smakowych Toffie od MyProtein - możecie(...)zamienić to np. na łyżkę miodu czy ksylitol. Do dzieła: Avocado, twaróg i jogurt blendujemy, dodatki hop na górę i ta da! Wsuwamy
Spektrum Smakusię lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie Kaszę jaglaną(...)olejkiem waniliowym, około 15 minut. Stale mieszamy!! Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania kremowej masy. Masło ubijamy z cukrem pudrem i miodem na gładką masę i dodajemy zblendowaną kaszę, twaróg sernikowy oraz jogurt naturalny. Otrzymana masa jest gęsta, ale niezbyt sprężysta i twarda. Poprzestałam na takiej konsystencji, ale jeśli wolicie, aby była sztywniejsza można użyć żelatyny - jednak
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Gotową masę wylewamy do tortownicy ze schodzoną ciasteczkową bazą, wygładzamy ją i dekorujemy pokruszonymi oreo. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę. DRUGIE MIEJSCE ZAJMUJĄ " Kokosowe leniwe " SKŁADNIKI: 250 g twarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki oleju kokosowego Tropicai dowolne owoce złoty syrop(...)błonnikowy Sukrin do podania WYKONANIE: Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego. Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem. Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści. Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto
healthy dreamsPrzypomniałam sobie o makaronie z serem (dla starszego dziecka bez sera, z kiełbaską). I kolejny raz przypomniałam sobie jakie to dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dorzucić do niej pokrojoną w piórka(...)cebulę (ja tego nie zrobiłam, ale z cebulką jest pyszne). Makaron wyłożyć na talerz, wymieszać z podsmażoną kiełbaską, posypać na górze twarogiem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Wersja bez sera dla alergika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go wprowadzać nawet w małych ilościach do swojej diety." Składniki: (na 2 osoby) 125 g chudego twarogu 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta sody 1 czubata łyżeczka kakao (ciemnego do wypieków) 1 łyżeczka miodu lipowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka klasy M 7 łyżek mąki pszennej odrobina oleju(...)smażenia 2 małe słodkie banany Przygotowanie: W misce dokładnie rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dolewamy mleko z miodem, dokładnie mieszamy. Wbijamy dwa całe jajka, znów dokładnie mieszamy. Po czym łyżka po łyżce dodajemy mąkę, mieszając. Na koniec dodajemy szczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy
Słodkie okruszkipleśni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Składniki na jeden kubeczek serka: 250 gr sera twarogowego półtłustego (1 kostka) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła 1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć(...)przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ), na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go. Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek
Gotowanie...to proste !pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem(...)odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić
Di gotujeswojemu. (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem(...)odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i podzielić na 3 części (lub wg gustu) o kształcie prostokąta. Na każdej części równomiernie rozprowadzić
Di gotujedzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser. 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. 6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii 6. Na bułeczki nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. Bułeczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości, - wapń(...)pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów Wartość odżywcza jednej drożdżówki: Porcja waży: ok. 50 g Energia: 218,0 kcal Białko: 15,7 g Tłuszcze: 4,1 g Węglowodany: 32,2g Błonnik pokarmowy : 3,2 g Smaczneg o i zdr o we go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach