różnić się kształtem, rozmiarami i składnikami. Na przykład „ coca de San Juan ” zazwyczaj jest słodka i pokryta kandyzowanymi owocami, ale nie w Alikante - tam jest słona i z tuńczykiem. Obie wersje są jednak „de San Juan”, ponieważ obie są najczęściej spożywane w Wigilię św.Jana. W skrajnych przypadkach receptura danej coki może się różnić się nawet w sąsiadujących miasteczkach. Jedną
Grahamka, weka i kajzerkaszczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów, a ten drób…, baranina…itd Przebijają jednak wszystko ryby; ach te tuńczyki, anchovies. Sama Katalonia jest też podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 6 jaj, 1/2 cebuli, 2 puszki tuńczyka ( 2x200g, a po odsączeniu 2x150g), 8-9 łyżek majonezu ( podzielić na dwie warstwy ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 200g startego sera żółtego, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiliczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest czym wybierać
Ostra na Słodkowina i było absolutnie przepysznie! Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z pyszną konfiturą cebulową i grissini oraz talerz wędlin, wszystko doskonałej jakości. Tatar z tuńczyka z kaparami i kolendrą, podany z marynowanym w pomarańczach fenkułem, który podbił moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą
karmelowystek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach
Niezły Młynekjajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka gyros, jarzynowa, ewentualnie z tuńczykiem... Macie dość monotonii? Na ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy
Szefowa kuchniWarianty nadzienia : Warinat I: 1. Salami 2.mozzarella 3.kukurydza 4. chili 5.pieczarki 6. Papryka słodka czerwona 7. cebula 8. czosnek Wariant II - 1. Tuńczyk 2.pieczarki 3. kukurydza 4. mozzarella 5. szynka 6. cebula Sos pomidorowy: 1. 1 puszka pomidorów krojonych 2. 1 łyżeczka oregano i bazylii 3. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4. sól
vaniliowoczekoladowakrowich, owczych i kozich z dodatkiem konfitury cebulowej i wędliny dojrzewające oraz grisini. Do tego wytrawne hiszpańskie wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana
Kulinarne przygody GatityPizza makaronowa skutecznie zwalcza mój apetyt na tradycyjną pizze, a przy tym jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Często dodaję do niej również kawałki z piersi kurczaka lub tuńczyka, dzięki czemu otrzymuje pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, który mogę również zapakować do launchboxa i zabrać do pracy. Ogromnym plusem jest też możliwość kombinowania ze składnikami. Tak jak w przypadku
ale Pysznieskropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym
Codziennik KuchennyJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik Kuchennykurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova
Codziennik Kuchenny