Składniki, 4 porcje: ok 400 - 500 g tuńczyka w zalewie 1000 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 500 g makaronu spaghetti sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek(...)zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Makaron ugotować. Do sosu dodać przyprawy oraz odciśniętego z zalewy tuńczyka (jeżeli jest w większych kawałkach należy go pokroić). Całość wymieszać z makaronem
cooklifenaprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać(...)odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asimakaronu spaghetti POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :) TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami(...)czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku. W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu, chwilkę podsmażaj. Niech spaghetti wchłonie trochę sosu. Przełóż na talerze, posyp
Kuchnia bezglutenowa Loliczarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pokruszoną na kawałki fetę. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu. W tym czasie kroimy na pół pomidorki (można je sparzyć aby obrać skórkę
Kuchnia w bieguoleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min. Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku
Cukier&Pudersię już nie chce, zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;) wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie , jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie(...)przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy aż się zbrązowi wrzucamy odcedzonego tuńczyka, chwilę podsmażamy, dodajemy około 1/4 szklanki wody w miseczce dokładnie mieszamy 1/4 szklanki wody, żółtko, skrobię, jogurt patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchoć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta(...)jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety
CzarnawisienkaPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy listkami
Mango PapajaWitajcie! W książce "Makarony i sosy " znalazłam przepis na pappardelle z tuńczykiem, cukinią i suszonym pomidorami, troszkę go zmieniłam użyłam łososia i makaronu gniazdka, zwiększyłam ilość nie których produktów i wyszło mi coś takiego :) składniki na 3 porcje: 20 dag makaronu 7 sztuk suszonych pomidorów 300 g łososia 4 dag sera żółtego ( ja nie użyłam) 1 mała cukinia 3 ząbki
Cukier&Puderchyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni
Jadło i czytadłoPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem posypujemy orzechami lub pestkami i dekorujemy listkami szałwii
Mango PapajaCzyż makaron nie lubi sera ? Twierdzimy, że się doskonale komponują. Składniki 1 mała cebula 250 g tuńczyka ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 400 g krojonych pomidorów bez skórki z puszki 80 g suszonych pomidorów 500 g makaronu fusilli garść czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki kaparów 100 g parmezanu pieprz cayenne sól(...)podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory. W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron. Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą
R'n'G KitchenDaniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie prosta i przepyszna! Składniki : * makaron z 2 zupek chińskich * puszka tuńczyka * groszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona * kilka pieczarek * 1 zielony ogórek * 2 jajka ugotowane na twardo * sól, pieprz do smaku
Magiczne Życie Martypiekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”. Z miłością podane, zawsze danie jest udane :) Składniki: 200 g makaronu gniazdko, 1 garść rukoli, 1 garść bazylii, sok z cytryny do smaku, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku(...)bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez
Moniki Smakołykipiekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki:c.d.n ;)przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym(...)solą, pieprzem i ziołami.Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała