Ostatnio w moim domu często gości makaron 😊 Bardzo lubię dania z makaronem bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze szybkie w wykonaniu. Dziś jest to spaghetti z tuńczykiem. Sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka. Przepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule(...)Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem, odrobiną soli, papryką słodką oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu około 10 min. Makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Makaron nakładamy na talerz, następnie wykładamy
Kuchnia MagdaLenypomidorami i tuńczykiem. Przygotujecie je w łatwy sposób w 20 minut. Zapraszam! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella szczypta soli 1 łyżeczka oliwy 6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina oliwa 20 listków świeżej bazylii + bazylia(...)świeżych (muszą być dojrzałe) to obieramy je i kroimy w kostkę. Pomidory dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego
Trufelkoworocka... Makaron Puttanesca 4 łyżki posiekanych czarnych oliwek duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki pół łyżeczki suszonych płatków chili 2 łyżki oliwy puszka krojonych pomidorów puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g makaronu muszelki skórka z cytryny Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i ok 3 minut podsmażamy oliwki z czosnkiem i chili, chętni mogą dorzucić łyżkę kaparów. Dodajemy pomidory z puszki(...)odsączonego oraz rozdzielonego widelcem tuńczyka, podlewamy odrobiną wody. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy ok 15 minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron. Odcedzamy pozostawiając trochę wody z gotowania. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z gotowym sosem, ew. rozrzedzamy wodą z gotowania makaronu. Nakładamy do miseczek i posypujemy skórka startą z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia(...)płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy czy wystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Dokładnie go odcedzamy, następnie przekładamy gorący makaron do sosu
Karo in the Kitchendługie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :) Składniki - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - cebula 2 sztuki - makaron ( u mnie świderki ) - śmietana 12% - mąka - domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram(...)niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszannę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtuńczyk nadaje smak kluchom, pomidor je zakwasza a szczypior zaostrza całość. Porcja na dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi
kawawszklanceSzybko, smacznie i aromatycznie :) Składniki 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1 puszka tuńczyka 5 ząbków czosnku 5-6 karczochów z zalewy oliwa z oliwek sól, pieprz świeże zioła do … Czytaj dalej Czosnkowy makaron z karczochami
czarrna od kuchninaprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać(...)odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asimakaronu spaghetti POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :) TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami(...)czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku. W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu, chwilkę podsmażaj. Niech spaghetti wchłonie trochę sosu. Przełóż na talerze, posyp
Kuchnia bezglutenowa Loliczarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pokruszoną na kawałki fetę. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu. W tym czasie kroimy na pół pomidorki (można je sparzyć aby obrać skórkę
Kuchnia w bieguoleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min. Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku
Cukier&Pudersię już nie chce, zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;) wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie , jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie(...)przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy aż się zbrązowi wrzucamy odcedzonego tuńczyka, chwilę podsmażamy, dodajemy około 1/4 szklanki wody w miseczce dokładnie mieszamy 1/4 szklanki wody, żółtko, skrobię, jogurt patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchoć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta(...)jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety
CzarnawisienkaPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy listkami
Mango Papaja