tuńczyk sałatka - 1609 przepisów (strona:71/108)

Co jem w ciągu dnia z Green Box'em :) 178

Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował mi do gorącego dania. Ja zawsze jadałam go na zimno, najczęściej do sałatek. Ale z ciekawości postanowiłam spróbować. Efekt końcowy totalnie mnie zaskoczył. Tak przygotowane danie smakuje genialnie! Jest przesmaczne, a wszystkie składniki współgrają ze sobą

Zdrowie na języku :P
Piątkowe Inspiracje - sałatka z tuńczykiem 126

tuńczyka w sosie własnym 1 duży ogórek 1 ugotowane jajko szczypiorek majonez (opcjonalnie) sól pieprz Ryż ugotować i ostudzić. Do ryżu dodać tuńczyka, pokrojony ogórek i szczypiorek, sól, pieprz i wszystko wymieszać (możemy dodać majonez, ale wtedy sałatka nie będzie już taka lekka - II wersja ). Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i posypać szczypiorkiem. Smacznego! I wersja lżejsza doskonała dla naszego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 171

półplasterki, paprykę umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki i umyte pomidory pokroić w półplastry, a cebulkę drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć i   rozdzielić widelcem. Jajka pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Ocet wymieszać z oliwa , sola i pieprzem, i połączyć z sałatką w misce, delikatnie wymieszać

Camilla w kuchni
Sałatka ubrana w kokardki 136

prowansalskich  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwki kroimy w krążki, pomidory w paseczki, ogórki w kostkę. Dodajemy wraz z odsączonym tuńczykiem do wystudzonego makaronu. Sałatę rozdrabniamy rękoma  na małe kawałki, dodajemy do sałatki. Polewamy obficie  sosem winegret  z dodatkiem łyżki ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy i dekorujemy krążkami ostrej papryczki

Kulinarne przemyslenia
Weekend z grillem #3 181

tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki. SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu(...)ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty rzymskiej. Dodajemy oliwki, tuńczyka, cebulę i paprykę i posypujemy listkami bazylii. Teraz sos: mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję. I polewamy nim sałatkę. Przy przygotowywaniu trzeciej edycji weekendu z grillem skorzystaliśmy z fantastycznej książki, którą można kupić u Dobrej Kiełbasy: "Wieprzowina" Anne Ridder

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z tuńczykiem 119

chyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki

Bullio
Sałatka z tuńczykiem 142

chyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki

Bullio
Tuńczyk w pieprzu 113

wszystkich stron, po około 1,5 minuty. Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej. Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem. Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu. zastawa

królestwo garów
Sałatka z makaronu gryczanego z tuńczykiem 294

Sałatka jest smaczna i szybka do przyrządzenia, robiłam  ją zaledwie kilka minut. Do sałatki użyłam makronu gryczanego od Fabijańscy , który świetnie łączy się z tuńczykiem i pozostałymi  składnikami, a w dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od  Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od  Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem 185

jest to konieczne :) Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna kasza, która przy okazji jest zdrowa i niskokaloryczna. Na moim blogu również: Sałatka z kaszy bulgur z buraczkami Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem

Trzeci talerz
Istenić - Slovenian Bubbles 115

drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek:  - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino

królestwo garów
Sałatka z ciecierzycy 570

bardzo zdrowe, wysokobiałkowe warzywo jednak mało doceniane. W połączeniu z wędzoną rybą lub nawet z rybą z puszki świetnie smakuje. Polecam pyszną, pożywną sałatkę z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 ryby wędzone (makrela, dorsz) ewentualnie tuńczyk z puszki 2 puszki ciecierzycy 1 duża czerwona cebula pęczek natki pietruszki sól pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek(...)dodać do ryby. Cebulę pokroić w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Oliwę, sok z cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę dobrze wymieszać, dodać do sałatki

Pysznie & Pięknie
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 216

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała

https:KKuchniaMniam
Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 165

Tuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć  warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często  są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania