Przedstawiam kolejny zestaw jedzenia do pracy. Ponieważ uchowała mi się w domu jeszcze jedna dynia, będzie dyniowo i pomarańczowo ;) Śniadanie : Sałatka z tuńczyka, karczochów i ryżu. Lunch : Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym na mleku z ryżem. Przekąska : Placuszki dyniowe smażone bez tłuszczu. Smacznego
Codzienne GotowanieDziś mam dla Was coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;) Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje. Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach. Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie(...)Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaniej występuje, bo nie ma mowy aby się "przejadła".INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI
Wypisz Wymalujprzecież tak banalnie a jest po prostu przepyszna! INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI
Wypisz WymalujUwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam
UgotujmyTo.plwiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są zdrowe, syte, szybkie w przygotowaniu a dodatkowo zawsze można zapakować je w pojemniczek i wziąć do pracy lub na uczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :) SAŁATKA KRABOWA (2 porcje) Składniki
Zgrabne Gotowanietuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje),- puszka kukurydzy,- torebka ryżu parabolicznego,- cebula czerwona - 3,- majonez,- przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej),- opcjonalnie jajko.Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo, bo nabiera wtedy idealnego smaku. Jeśli
Wypisz Wymalujchrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa do ryżu: 6 łyżek octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 czerwonej papryki 1 żółtej papryki 1 zielony(...)Zaprawa do ryżu: Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu, całość dokładnie wymieszać i zostawić ryż do całkowitego wystudzenia. 4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć tuńczyka, papryki i ogórka
Szalona Kuchnia Ewelinypastę na kanapki. O wiele smaczniejszy niż kupne paprykarze. Jego przygotowanie jest na prawdę proste i szybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej(...)szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę gotować. Następnie przełożyć go do miski i schłodzić
Ugotowaćgroszkiem i jajkami.Łatwa w przygotowaniu super sprawdza się na różnych imprezach. Do sałatki użyłam groszku firmy Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) 2 woreczki ugotowanego ryżu 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 2 puszki tuńczyka 1 puszka groszku ja użyłam Jamar sól, pieprz do smaku 4, 5 łyżek majonezu lub do smaku 1 malutka cebulka 2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku 5 średnich ogórków korniszonych 1 łyżeczka musztardy Jajka, ogórki, cebulkę kroimy w kostkę, porę w cieniutkie paseczki. Do miski przekładamy ugotowany i zimny ryż, następnie dodajemy odsączonego z wody tuńczyka, jajka, cebulę, por,ogórki,szczypiorek, odsączony z wody groszek i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprze, musztardą i majonezem, wszystko dobrze mieszamy.Sałatka powinna być
Sama słodycz i szczypta chilipaprykarz. Dziś zrobiłam z tuńczykiem ale przymierzam się jeszcze do zrobienia z wędzoną rybą. Ten okazał się rewelacyjny więc szczerze mogę go polecić. 100 g ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron(...)należy dolać trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa
Kolorowa kuchnia ElkiStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili
Oryginalny smakWiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk ciasto: 20 dkg mąki pszennej(...)szczypta soli 2 garście duże pokrzywy młodej same czubki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki gorącej wody farsz: 160 g tuńczyk Princes w sosie własnym 1/2 papryczki chili 1 cebula czerwona 1/2 szklanki ryżu sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki mały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka
wesoła kuchniaTuńczyka wszyscy w domu lubią, więc często improwizuję z sałatkami z jego udziałem. Dzisiejsza sałatka powstała w ten właśnie sposób :) Składniki : - puszka tuńczyka w kawałkach, - 50 g ugotowanego ryżu, - świeża czerwona papryka, - szklanka mrożonego groszku, - czerwona cebula, - 3 ogórki konserwowe, - sól, pieprz, - łyżka majonezu, - łyżka pikantnego ketchupu. Wykonanie : Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, dodać ugotowany groszek i ryż
Przepisy Mikołajałyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego * PRZYGOTOWANIE Ryż do sushi* Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż ta stanie się klarowna. Następnie przesyp go do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Odstaw na 20 minut(...)woda się zagotuje. Następnie ogień zmniejsz do minimum, a ryż gotuj przez 10 minut, nie mieszając ani razu. Kolejno ryż ściągnij z kuchenki i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj awase-zu (zalewę), mieszając i lekko podgrzewając w rondelku ocet z cukrem oraz solą. Ugotowany ryż przełóż do miski, zalej awase-zu i dokładnie wymieszaj. Miskę
Food Square