upalne, jak dzisiejszy - nie zapominajcie o napojach i nawadnianiu organizmu! :) Ja jestem wierną fanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą, a czasem nawet z truskawką lub pomarańczą i grejpfrutem :) Dziś jednak mam dla was coś bardziej egzotycznego ;) Arbuzada, czyli napój za arbuza ;) Tak - arbuz sam W sobie ma dużo fruktozy - ale nie dajmy się zwariować z liczeniem
Spektrum Smakusoku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Każdego z nich smarujemy połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami
Mienta blogzrobić takie lody? mój wzrok padł na mięte rosnąca sobie spokojnie w doniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu aby pisać
ciastkarnia na kruchym spodziekwiatami czarnego bzu uważam za niezwykle udane. Pomysł nasunął mi się, gdy uważnie wczytywałam się w post Bei na temat syropu, obok którego wystąpił również dżem truskawkowo-bzowy. Truskawek nie miałam, były za to czereśnie... I to z nich skorzystałam. Efekt - poezja. Aż mi się płakać chce na myśl, że to tylko jeden słoiczek... Nie powtarzajcie mojego błędu, zróbcie przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z truskawkami (także w środku) i masłem orzechowym~ Wróciłam! Co prawda śniadanie nie jest zbyt spektakularne, ale po pierwsze nie miałam siły na nic bardziej skomplikowanego, a po drugie tego właśnie potrzebowałam! Po 10 dniach na białych bułkach z dżemem dwa razy dziennie, z minimalną ilością warzyw i owoców mój organizm się buntuje
breakfast of dreamssitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. 4. Dodajemy owoce, mieszamy. Placuszki Możemy użyć różnych owoców borówek, truskawek, malin, ale koniecznie spróbujcie z brzoskwiniami (mogą być z puszki) są pyszne. Podałam z owocami z kompociku. Składniki: (na 2-3 porcje, około 6-7 dużych puszystych placuszków) Jogurt naturalny
NA MOIM TALERZUpoziom cholesterolu, uelastyczniają ścianki naczyń krwionosnych itd., itd..Więcej przecztasz tutaj . Mogą być jednak niebezpieczne dla zdrowia, dlatego należy je dokładnie myć. Dlaczego? Wyjaśniałam tutaj . Całe lato, oprócz truskawek są naszym ulubionym i najsmaczniejszym dodatkiem do śniadaniowej owsianki. Tradycyjnie w lipcu z większej ilości przygotowuję jagody pasteryzowane na zimowe zapasy. W tym roku po raz pierwszy do pasteryzacji jagód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pieczone marchewkowe kofty z sosem orzechowym Moje ostatnie odkrycie, coś genialnego przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka z sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamsAksamitny, gęsty, słodki, bardzo owocowy! Pyszny i zdrowy pomysł na chwilę przyjemności :) Słodki smak to nie tylko sprawka owoców, ale i deseru jaglanego - Amazake! Polecam :) Składniki: 200 g truskawek 1/2 dojrzałego mango 200 ml kefiru/maślanki/mleka sojowego 2 łyżki amazake jaglanego Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj
Zdrowie na języku :Pmieszamy z żurawiną. Na dno pucharków deserowych wyłożyć połowę jogurtu, a później granolę i dżem. Na to wyłożyć pozostały jogurt, a wierzch udekorować owocami. Ja użyłem do tego agrestu, truskawek i jagód
W SMAKspędzała upalne dni na bałtyckiej plaży. Ale teraz wracam już z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę
Malinowa Kawiarenkałyżek na 2 szklanki i w razie potrzeby zwiększajcie ilość, trzeba pamiętać, że dżem po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje :) 1. Truskawkowy dżem chia - 2 szklanki truskawek - 2 łyżki nasion chia - 1-2 łyżeczki miodu do smaku 2. Jagodowy dżem chia - 2 szklanki jagód - 2-3 łyżki chia - 2 łyżeczki miodu
zdrowa vege kuchniawypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy
Zakątek rozkoszy kulinarnychjeszcze jakieś witaminki w wodzie zostają ;) Kompocik Składnikami są owoce. Robię różne połączenia, ale kompocik z samych jabłek, śliwek czy samej gruszki też jest pyszny. Nasze ulubione zestawienia to: Truskawki, borówki, gruszka Gruszka z jabłkiem 1. Owoce zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5 minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki
NA MOIM TALERZUzarezerwowane mam ciężkie kremowe zasłony, na wiosnę i jesień beżowe w delikatne listki, a latem wieszam białe lekkie rolety rzymskie. Kawę piję z miętowego kubka w zielone groszki, truskawki jem z niebieskiego talerza, koktajle nalewam do ulubionego słoiczka z zakrętką i słomką. Na stół kładę słoneczne podkładki, a poduszki na kanapach ubieram w letnie kwieciste wzory. Jak tylko
bistro mama