wsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw
Karo in the Kitchenschłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mleka – krowiego lub dla wegan – wybranego roślinnego (polecam tutaj kokosowe lub migdałowe Alpro) 1/3 szklanki suchych nasion chia
Karo in the Kitchenprzy wszystkich dodatkach nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino. Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita
Karo in the Kitchenmoże się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej
Karo in the Kitchencytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę
Karo in the KitchenPyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej
Na Ciasteczkowych Papierachmalinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu w postaci truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi na jasno-brązowo naleśnikami. Całość bardzo smaczna, poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś
Grunt to przepis!szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem
Sama słodycz i szczypta chilimlekiem, wsypać płatki owsiane i chia. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć i zjeść z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku była to garść truskawek podsmażonych na patelni, wymieszana z czubatą łyżeczką cukru. Smacznego
tost z dżememtamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki. Pamiętam doskonale jak mama wracała z pracy i siadałyśmy do szypułkowania truskawek. Pamiętam ten jeden raz jak kupiła ich cały ogrom, mieściły się w takiej wanience do kąpania dzieci! Matko! Wyobrażacie sobie takie rzeczy w dzisiejszych czasach? Ale to był chyba jedyny
SMYKWKUCHNIlżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany. Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy 24 cm 200 ml śmietany 30 procent 50 g cukru pudru 1 nektarynka Dodatkowo
Miód i pieprzsernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje
Kulinarne przygody Gatityobiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków
na moim stole...robienia soków ale również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym
Marta GotujeSezon na letnie owoce w pełni (tylko truskawek brakuje :/). Postanowiłam wykorzystać ten fakt i stworzyć sałatkę owocową, którą szczerze mówiąc nie jadłam już od kilku lat :( Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek :) Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny
Zdrowie na języku :P