truskawki - 19264 przepisów (strona:974/1285)

Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8119

kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja ze strony „ doprawione fantazją ”   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .     Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g

Mała Cukierenka
Dobór owoców do deserów 173

Banany można jadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze

Proste Potrawy
Drożdżówki z malinami i cukrem pudrem! 136

Pysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła

SMYKWKUCHNI
Bułki z jagodami czyli jagodzianki 138

nazywałam w dzieciństwie, tak je nazywają chyba wszyscy, po prostu jagodzianki. Inne bułki są z malinami, truskawkami czy rabarbarem a te są jagodziankami i tak jest dobrze. Pamiętamy je wszyscy z dzieciństwa jak wypiekała je babcia a teraz próbujemy znaleźć ten smak i aromat. Moje jagodzianki już są bliskie tego smaku ale będę jeszcze poszukiwać. Bułki z jagodami czyli jagodzianki

Moje Małe Czarowanie
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 168

Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą jaka panowała w studio! no i za moje 3cie miejsce! takie noże były

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 201

sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem orzechowym i domową konfiturą z truskawek) i powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 150

gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin     Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik

Rozpustne gotowanie
Marchewka na gęsto. 159

Ostatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 173

tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 153

Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami .      Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa

Rozpustne gotowanie
Sernik jogurtowy pieczony. 207

drobniutko pokrojonej  kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego 150 g margaryny 4 żółtka NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 4 szklanki jogurtu o ulubionym smaku ( np. brzoskwinia, truskawka, malina) 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 5 łyżek mąki 1 łyżka  cukru waniliowego 120-130 g cukru (do smaku, w zależności jak bardzo słodki mamy jogurt) cukier puder

Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 199

zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka

Rozpustne gotowanie
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 181

mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% owoce (u mnie jagody i małe truskawki) cukier puder do posypania      Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski, w środku robimy dołeczek. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i wlewamy

Rozpustne gotowanie
Kompot z porzeczek. 156

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca

Rozpustne gotowanie
Babeczki z owocami. 123

owocami: 2 jajka 50 g cukru 200 ml jogurtu owocowego 50 ml oleju 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g posiekanych owoców (u mnie truskawki z kompotu)      Białka ubijamy, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania