weekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka
Moje domowe kucharzenietylko widzę mango, muszę je kupić. Uwielbiam ten owoc niemal na równi z truskawkami :) Zatem gdy tylko wyczaję promocję na nie, kupuje bez opamiętania! Tak też było i tym razem :) Z jednego z owoców miałam w planie przygotować magno lassi, jednak w trakcie przygotowywania go moja fantazja poszybowała i w efekcie powstał inny, ale równie pyszny koktajl z owoców południowych
Taste Of My Daym.in. wapń, sód, potas i magnez) sprawiają, że warzywo to działa alkalizująco (zasadotwórczo). Spożywanie go pomoże więc uniknąć zakwaszenia organizmu. Inne produkty odkwaszające to np. cukinia, szpinak i truskawki. Zakwaszająco działają np. spożywane w nadmiarze mięso, wędliny, słodycze, sery czy kawa. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową (czyli nie dopuścić do zakwaszenia), w codziennym menu powinno znaleźć się ok. 80 proc
ClauditteMissCookingniektórych przypadkach najlepsze koktajle to te najprostsze :D Łatwe, smaczne, oddające 100% smaku dodanych składników :) Składniki: 200 g świeżych truskawek 1 dojrzały banan 200 ml kefiru/maślanki/mleka Przygotowanie: Wszystko dokładnie zmiksować
Zdrowie na języku :Pleciutkie i bardzo smaczne. Doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jagodami, olejem arachidowym i truskawkami. Post Placki z mąki jaglanej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście
IzaGotujepłatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na ŻycieZresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 250 g mascarpone, 200 ml śmietany 30% lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 300 g herbatników, 100 g masła, 600 g owoców ( maliny, truskawki, jeżyny, borówki) 1 galaretka (cytrynowa, agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z masłem. Gotową masę przekładamy do formy na tartę
Passion of Cookingtakie właśnie są najsmaczniejsze. Gorąco namawiam do zrobienie własnej kombinacji owocowej... Składniki: 500g agrestu czerwonego 300 g porzeczki czarnej 200 g malin 100 g poziomek 200 g truskawek 500 g cukru Owoce umyć, przełożyć do garnka z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy 40-60 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wszytko zmiksować na gładką masę i przetrzeć
Delicious TitbitsMocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może
Kuchcik gotujeSezon truskawkowy niestety pomału dobiega końca, a ja wcale nie mam dość tych owoców:) Dzisiaj polecam napój, który przygotujecie błyskawicznie. składniki: 200 g truskawek 1 banan jogurt truskawkowy 500 g 2 szklanki mleka Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Napój podajemy schłodzony
noteskulinarnyfigabardzo dobre jeśli przechowujemy je w lodówce. Warto wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Do przygotowania potrzebujemy: patyczki do szaszłyków owoce sezonowe - moja propozycja: truskawki nektarynki winogrona arbuz kiwi Przed podaniem szaszłyki wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone
noteskulinarnyfigaZrobiłam ten dżem w tym roku po raz pierwszy i jestem nim zachwycona. Połączenie truskawek i rabarbaru jest rewelacyjne. Moja rodzina nie przepada za tym warzywem ale w dżemie dają radę. Rabarbar nadaje mu wyrazistości i kwaskowatego smaku. Proporcje mogą być dowolne. Ja dałam pół na pół. Czytaj więcej
Wiem co jemmaliny. Odstawić na 15 minut. Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! Ja tymczasem piekę już kolejne, tym razem z truskawkami. W całym domu pachnie obłędnie! A już za kilka godzin jedziemy do Varde na Sommerspil , czyli coroczny musical pod gołym niebem. W tym roku wystawiają Shreka - ogromnie jestem podekscytowana
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki się skończyły, ale na szczęście jest całe mnóstwo innych owoców. W mojej kuchni przyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie. Składniki
Cynamonowe szczęście