Witajcie ! Wracam po krótkiej przerwie z nowymi pomysłami i przepisami :) Czekam z niecierpliwością na pojawienie się sezonowych owoców i warzyw, choć można teraz już przez cały rok cieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK ! Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D W prawdzie dodawałam już
Marcepanowa kuchnianajlepszy i najzdrowszy początek Koktajl jabłko-banan-kiwi Koktajl łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy zaledwie 10 minut i Koktajl truskawkowo-bananowy Kolejna koktajlowa propozycja to truskawka-banan. Gęsty, zdrowy koktajl, bomba witaminowa. Składniki na koktajl: 10 dużych .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color
NiePieprz.plszczypta soli 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 125 gram serka mascarpone 250 ml śmietany 30 % + 4 łyżki cukru dowolne owoce – u mnie garść borówek i kilka truskawek ( świeżych nie mrożonych ) papier do pieczenia + 1 łyżeczka oleju rzepakowego Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już będą lekko ubite dodajemy
Kuchnia na wzgórzuIdealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie. Z czym warto łączyć takie ugotowane
Moja smaczna kuchniakrólowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu
Food Squareszynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami
Codzienne Gotowaniepołowy porcji, bo wychodzi ich dużo. Ja robiłam dla sześciu osób i było ok. Na blogu w zakładce PLACKI znajdziecie inne pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 1 puszka kajmaku (400 g ) 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę
O kuchni z uczuciemkaszą manną to moje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia Rózia gotowała nam różne pierogi. Najczęściej były to oczywiście ulubione pierogi wszystkich dzieci – ruskie. Ale były też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie
Trzeci talerzPyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis
Zasmakuj KuchniKiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca. W sezonie owocowym staram się podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję. Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć Owsianka z tego przepisu jest
NiePieprz.plteż czas kiedy świętujemy niemal całą rodziną (mąż i starsza córka). A do tego, co jest najfajniejsze, to czas kiedy na stole królują szparagi, pojawiają się pierwsze krajowe truskawki, młoda kapusta itd. Dobrodziejstw przyrody jest o wiele więcej. Zakwitają moje ukochane szafirki, konwalie, bzy, piwonie. No jak nie kochać tego miesiąca? Niestety jak wszystko tak i maj szybko przemija. Pragnę
Przysmaki KarolkiIdealny na upały, łatwy i szybki w wykonaniu.... Za tydzień spróbuję wersji z truskawkami. Sernik można zrobić na spodzie z herbatników, zarówno glutenowych jak i bezglutenowych. Ja zrobiłam eksperyment i wykorzystałam groszek ptysiowy, który za długo zalegał w spiżarce.... Z podanych składników wychodzi duża tortownica - 29 cm. Składniki na spód: 200 g groszku ptysiowego 2 łyżki miodu - można oczywiście
Ze smakiem bez glutenuRabarbar jest jednym z pierwszych zwiastunów nadchodzącego lata. W zależności od temperatur możemy go zbierać już od połowy kwietnia, gdy do zbiorów truskawek (innego dość wczesnego owocu) jeszcze daleko. Będąc dzieckiem rabarbar jadłem surowy posypany cukrem i był to niesamowity przysmak, jednak bez cukru nikt by mnie nie przekonał do walorów naszego dzisiejszego bohatera. Dzisiaj potrafię docenić jego kwaśny
Gar Zdrowiazrobić to danie czekałam kilka lat. Dziwne, ale prawdziwe. Mój brat „niejadek” opowiadał mi o pewnym daniu które jadł w Warszawie w restauracji. Była to wątróbka z truskawkami. Powiedział że było super, nie mogłam w to uwierzyć. Kto to mówi mój brat ??? Zdecydowałam się je dzisiaj zrobić i wyszło super. Przygotowanie sosu malinowego – na patelnię dodać miód
Kuchnia Pokoleńrazem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu. Składniki (na 3-4 porcje): 12 podłużnych biszkoptów
Obiad gotowy